Blogartikel: Veilig en gezond werken

09/01/2020Door Ing. Jacco Quist

Veilig en gezond werken

Ieder jaar staat bij Eco-Point in het teken van een thema; ik kan me nog, meer dan een decennium geleden, het jaar van de partner herinneren, juist het jaar was waarin mijn toenmalige relatie stuk liep! Het kiezen van een jaarthema is gebleven en inmiddels is alles qua relatie ook goed gekomen.


Ook dit jaar is ons thema: veilig en gezond werken. Aandacht voor de oplossingen die we kunnen bieden om veilig en gezond te kunnen werken. In 2019 hebben we o.a. meegewerkt aan het innovatiefestival op het gebied van gevaarlijke stoffen, twee webinars georganiseerd over het omgaan met gevaarlijke stoffen, contact met Roadmap on Carcinogens, meegedaan aan de dag van de schone lucht en een 1-minuut-animatie gemaakt speciaal gericht op Wereldmilieudag.

STOP-principe

Waarom nu al die aandacht en juist dit thema? Ook dat is al vaker benoemd in vorige blogs: In Nederland alleen vielen er in 2017 4100 doden te betreuren gerelateerd aan beroepsziekten, zo’n 3000 daarvan door het werken met gevaarlijke stoffen. Ter vergelijk in hetzelfde jaar vielen er 613 verkeersdoden. In ons omringende landen is het niet veel beter (hoewel ik daar zo geen exacte cijfers van heb). Zaak dus voor Europese en nationale overheden om actie te ondernemen. Zelfinspectie tool, blootstellinglimieten, stoffenregistraties, arbostrategieën; bedrijven die met (gevaarlijke) stoffen te maken hebben, kennen deze begrippen. De aanpak volgens het STOP-principe vertelt dat de S van Substitutie de belangrijkste stap is (lees ook mijn vorige blog), waar het beste resultaat te halen valt: voorkom dat gezondheid schadelijke stoffen in uw organisatie komen, dan kunnen medewerkers er ook niet aan blootgesteld worden. Dat sluit dan wel weer heel mooi aan bij het thema Gezond en Veilig werken.

Veilige vervangers

Al meer dan 25 jaar zoekt en verkoopt Eco-Point substitutieproducten voor schadelijke ontvetters, oplosmiddelen, lijmverwijderaars, ontkalkers, inktreingiers, spoelmiddelen etc. Hiermee worden CMR houdende producten vervangen (CMR : carcinogeen, mutageen en reprotoxisch oftewel kankerverwekkend, schadelijk voor DNA of het nageslacht) wat naast een goede werking ook resulteert in een CMR-vrije werkomgeving, waardoor een hoop (administratieve) verplichtingen komen te vervallen.

Kenniscentrum

Om van deze blog geen commerciële advertentie te maken verwijs ik voor meer informatie naar ons kenniscentrum (kenniscentrum@eco-point.com) waar in detail kan worden ingegaan welke CMR stoffen binnen uw bedrijf vervangen kunnen worden. Mooi om op deze wijze ook weer een stuk gezond en veilig werken aan te kunnen bieden en zo wordt ons eigen thema ook het thema van onze klanten.

Gezondheid

Tot slot: gezond werken zit ook in geestelijke gezondheid: haal je voldoening uit het werk wat je doet, dan heeft dat zeker invloed op je (geestelijke) gezondheid en zolang we als Eco-Point kunnen bijdragen aan gezond werken , houdt dat ook mij en mijn collega’s gezond!

 • Verhalen uit de praktijk

  Verhalen uit de praktijk

  13/02/2020Door Marianne Harnisch

  Dagelijks kijken onze vertegenwoordigers mee in de keuken van klanten. Letterlijk en figuurlijk. Ze maken van alles mee. Ze helpen uiteraard vooral met uitdagingen op reinigingsgebied. Hebben gesprekken met inkopers, techneuten, preventiemedewerkers, spuiters, veiligheidsdeskundigen. En heus, niet iedere dag is vol van mythisch mooie scores.

 • 'Een peuter met een missie: het verhaal van Eco-Point CEO Ferry Samuels'

  'Een peuter met een missie: het verhaal van Eco-Point CEO Ferry Samuels'

  28/01/2020Door Marianne Harnisch

  Een jong mannetje speelt aan de waterkant en is gefascineerd door de krioelende kikkervisjes in de sloot. Hij doet ze in een glazen potje en neemt ze trots mee naar huis. Jaren later komt hij terug en hij ziet dat er geen leven meer te bekennen is in de stinkende zwarte sloot.

 • Veilig en gezond werken

  Veilig en gezond werken

  09/01/2020 Ieder jaar staat bij Eco-Point in het teken van een thema; ik kan me nog, meer dan een decennium geleden, het jaar van de partner herinneren, juist het jaar was waarin mijn toenmalige relatie stuk liep! Het kiezen van een jaarthema is gebleven en inmiddels is alles qua relatie ook goed gekomen.

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
 • Producten zonder gevarensymbolen
 • Eigen laboratorium en kenniscentrum
 • Persoonlijk advies op locatie
 • Ecologisch en economisch in gebruik
 • Specialist in professionele reinigingsproducten

Schrijf u in voor
de Eco-Point nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alles op het gebied van reiniging en ecologie!

Onderhouds- en reinigings-middelen per branche