Betaal veilig en snel met iDeal

Een product uitproberen?

Chemisch vs natuurlijk

Asbest, Chroom VI, Fipronil, PFOA. Een greep uit de lijst van chemische stoffen die in de afgelopen jaren het nieuws hebben gehaald. En niet op een positieve manier, maar vanwege de schadelijke effecten. Hierdoor hebben veel mensen een negatieve associatie bij het woord “chemisch” en kiezen liever voor een natuurlijk product. Hoe terecht is dat?

Betekent dit dat alle chemische en synthetische stoffen slecht zijn en alles geproduceerd uit ‘natuurlijke’ bron goed? Zo simpel is het niet. Het zijn uiteindelijk allemaal chemische stoffen. Veel grondstoffen worden uit de natuur gehaald. Denk aan erts, steenkool en olie. Omdat de vraag naar deze stoffen zo groot is worden ze ook schaars. Het zijn eindige grondstoffen. Veel natuurlijke grondstoffen zijn de basis van heel veel synthetische producten. Het grote nadeel van deze synthetische stoffen is dat ze niet erg milieuvriendelijk zijn. Er zijn namelijk fossiele brandstoffen nodig om de stof te produceren. Er zijn ook natuurlijke grondstoffen die onuitputtelijk zijn. Ze kunnen namelijk steeds opnieuw geplant worden. Voorbeelden zijn suikerbieten, koolzaad en citrusvruchten.

Milieubelasting

Belangrijk aspect is welk effect deze stoffen hebben als ze in het milieu terechtkomen. Breken ze af in goedaardige, niet-giftige componenten? Hoe veilig is het om ermee te werken? Van veel materialen kunnen we de levenscyclus niet eens overzien. Er is tevens nog te weinig kennis over de effecten van het dagelijks blootgesteld zijn aan een lage dosis van een cocktail van chemicaliën.

Om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen, zorgt Europese wetgeving ervoor dat we steeds meer te weten komen over de stoffen waarmee we dagelijks werken. Dit gebeurt door waarschuwingstekens (gevaarsymbolen) op de etiketten en informatie in de veiligheidsbladen. De gevaarlijkste stoffen worden verboden of beperkt in het gebruik.

Groene chemie

Chemie staat aan de basis van bijna elke productketen. Bij groene chemie is het doel om zo veilig mogelijk te werken, om zo min mogelijk grondstoffen en energie te gebruiken en om zo min mogelijk schade aan het milieu toebrengen. Om hieraan te voldoen worden herwinbare grondstoffen gebruikt. Een andere optie is het recyclen van eindproducten die je anders als afval weg zou gooien. De zogenaamde afvalstromen.

Duurzame reinigingsoplossingen Eco-Point

Eco-Point doet er alles aan om het productieproces zo groen mogelijk te maken. Waar mogelijk gebruiken we natuurlijke herwinbare grondstoffen. Reststromen van grondstoffen uit de levensmiddelenindustrie. Denk aan suikerbietenpulp en olie van koolzaad.

Het is helaas nog niet mogelijk om uitsluitend herwinbare grondstoffen te gebruiken. Dan gebruiken we synthetische stoffen. Dat betekent niet per definitie dat het een onveilig product is.

Een mooi voorbeeld hiervan is het product Ecoatex. Een spoelmiddel voor verfspuiten. Het product kan op dezelfde manier worden gebruikt als thinner en andere spoelmiddelen.

Ecoatex bestaat uit chemische (synthetische) stoffen maar is een product zonder gevaarsymbolen. Veilig voor mens, materiaal en milieu.

Ga voor meer gevaarsymboolvrije producten naar onze webshop.

Ecosem: een doorbraak voor veilig reinigen bij Mourik Services

“Bij ons draait het om veilig en effectief schoonmaken met minimale schade aan het milieu. Ecosem voldeed niet alleen aan onze normen, maar overtrof deze zelfs”.~Aad Campfens, magazijn beheerder bij Mourik Services Regio Noord ~

Lees meer
“Eindelijk één product om alles te ontvetten en reinigen!”

“Als een toonaangevend bedrijf in de funderingsmarkt, is het voor ons van vitaal belang om voortdurend te streven naar duurzame oplossingen die niet alleen onze activiteiten verbeteren, maar ook bijdragen aan een schonere en veiligere omgeving. Aan het woord is Erik van Ballegooijen, Voorman Trilblokken bij Dieseko”.

Lees meer
Ecomano NF
🎉 Ontdek de Nieuwe Ecomano NF: Krachtige Reiniging, Verzorging én Scrub-effect met Walnootschalen! 🎉

We hebben goed nieuws: onze industriële handzeep Ecomano heeft een upgrade gekregen!

 

Lees meer