Betaal veilig en snel met iDeal

Een product uitproberen?

Donald Martens, Production Manager & Stockyard management, bekent kleur

Mijn bijdrage aan de groene revolutie

Als verkozen schepen (wethouder) in onze gemeente Kortessem ben ik verantwoordelijk voor openbare werken en milieu. Hierdoor draag ik zorg voor de vergroening in de gemeente, alsook de waterhuishouding.

Door verschillende projecten omtrent ontharding en vergroening op te starten proberen we een bijdrage te leveren tegen het opwarmen van de aarde, de wateroverlast tegen te gaan en voor de biodiversiteit. Een van de projecten is de ontharding en vergroening van onze kerkhoven. De verhardingen worden zoveel als mogelijk verwijderd en vervangen door inlandse bomen en struiken, wandelpaden worden vervangen door grindgras (stabiele ondergrond, waterdoorlatend begroeid met gras). Verder wordt een vogelvoederplank op een afgezaagde meidoorn en een insectenhotel geplaatst. Om rustig te vertoeven voorzien we ook 3 zitbanken en een wilgenboord die voor een natuurlijke zitplaats zorgt.

Zo creëren we een groene omgeving met een parkgevoel als rustpunt en een serene plek om even halt te houden.

Mijn groene spijt

Als gemeente wordt er een meerjarenplan opgesteld voor elke actie die ingepland staat. Dit is logisch, alleen het is een log systeem , waardoor je mogelijke nieuwe plannen moeilijk kunt realiseren op korte termijn en dat is frustrerend. Soms zie je een goed plan bij collega-gemeenten en wil je dit graag ook invoeren in je eigen gemeente. Een mooi voorbeeld is het project  “Tegelwippen” (volgens mij komt dit uit Nederland). Dit betreft het ontharden van voetpaden, waarvan de tegel bij de gevel en de onderliggende verharding verwijderd wordt en vervangen door aarde. Hier worden dan muurplanten aangebracht die voor een koelend, isolerend effect zorgen voor de woning.

Mijn groene aanrader

Begin met jezelf! Heb je een stukje bij je thuis wat onthard en vergroend kan worden, doen! Plant een extra boom en bloemen in je hof, breng wat insectenhotels aan, dit is goed voor de biodiversiteit!

Elke druppel op die hete plaat zorgt ervoor dat het opwarmen van de aarde vertraagt en omgedraaid kan worden, zodat we de toekomst van onze kinderen niet ondermijnen, maar kunnen garanderen!

Collega Wim bekent kleur

“Ik heb geen groene vingers, maar probeer zoveel mogelijk terug te fluiten naar de vogels”. Collega Wim over zijn groene revolutie.

Lees meer
Donald Martens, Production Manager & Stockyard management, bekent kleur

“Elke druppel op die hete plaat zorgt ervoor dat het opwarmen van de aarde vertraagt en omgedraaid kan worden” 

Lees meer
SDG 14: Duurzame blauwe economie

SDG 14 heeft als doel het behoud en duurzaam gebruik van de oceanen, zeeën en maritieme te helpen, om zo een gezond en veerkrachtig zeeleven te vergroten.

Lees meer