Betaal veilig en snel met iDeal

Een product uitproberen?

Wat is aceton?

We kennen het allemaal. Het is een veelgebruikt oplosmiddel. Helder als water, maar zeer brandbaar en vluchtig. Een vluchtige stof is een stof die snel verdampt. Aceton wordt dikwijls gebruikt als extractiemiddel vanwege de mengbaarheid met water en olie. Bij extraheren lossen sommige stoffen wel in een vloeistof op en andere stoffen niet. De methode berust op het verschil in oplosbaarheid. Qua geur hebben de meeste gebruikers er geen prettige associaties bij.

Door de hoge dampspanning (het deel van de vloeistof dat overgaat in gasvorming) wordt aceton aangemerkt als VOS (Vluchtige Organische Stof). En het lijkt misschien onwaarschijnlijk maar het komt van nature voor in planten en bomen. Het wordt ook gebruikt als smaakversterker in de voedingsindustrie en het zit in producten die we dagelijks gebruiken. Denk aan verf, plastic, vezels, zonnebrandcrème en zelfs medicijnen.

Er zijn verschillende verdunningen verkrijgbaar. Pure aceton, ook bekend onder de namen propanon, DMK en dimethylketon. Deze aceton puur heeft een zuiverheid van 99,99%. Het heeft een desinfecterende werking.

Aceton toepassingen

Aceton is een schoonmaakmiddel en wordt, net als thinner, vaak gebruikt als ontvetter, maar ook als reinigingsmiddel voor gereedschappen waar nog resten siliconen of polyester op zitten. Het werkt ook goed bij het verwijderen van lijm en lijmresten. Ook verfresten zijn goed te verwijderen. Vanwege het oplossend vermogen kan het ook gebruikt worden als verfverdunner. Dat is tevens de reden waarom aceton doffe vlekken kan geven op verf en op plastic en ook beter niet te gebruiken is op acryl en chloorvezels.

Wat is acetyleen?

Acetyleen, ook wel ethyn genoemd, is een actief gas en is zeer brandbaar. Het ontstaat bij het mengen van calciumcarbide met water. Onder druk kan het voor grote explosies zorgen wanneer het in contact komt met vuur. Dan komen de elementen koolstof en waterstof vrij. Dit is de reden dat acetyleen in een acetyleenfles opgeslagen wordt in een acetonoplossing. Dit noemt men ook wel acetyleen-dissous. Met dit gas moet zeer zorgvuldig worden omgegaan.

Hoewel aceton zelf ontvlambaar is, wordt het op grote schaal gebruikt als oplosmiddel voor veilig transport en opslag van acetyleen. Acetyleen kan niet veilig onder druk gezet worden. Vaatjes met een poreus materiaal worden eerst gevuld met aceton, gevolgd door acetyleen, dat vervolgens oplost in de aceton. Een liter aceton kan ongeveer 250 liter acetyleen oplossen.

Wat is acetaat?

Acetaat is een stof die ontstaat door een reactie van azijnzuur met een alcohol. Acetaat wordt gebruikt in industriële toepassingen. Denk aan het maken van kunststoffen en oplosmiddelen. Veel verontreinigingen kunnen met acetaten worden verwijderd.

Gevaren aceton

De gevaarlijkste eigenschap van aceton is de brandbaarheid. Er gelden daarom speciale voorschriften voor opslag. Bij vermenging met lucht in gasvorm kan aceton brand- en explosiegevaar opleveren. U kunt zich voorstellen dat wanneer de opslag van gevaarlijke stoffen niet aan de regels voldoet, dit kan leiden tot calamiteiten. Bijvoorbeeld als een lekkende verpakking de verpakking van een andere stof aanvreet. Het is zeer goed mogelijk dat deze stoffen op elkaar reageren, wat weer extra gevaar betekent. Om die reden zijn er aan de opslag van gevaarlijke stoffen allerlei eisen gesteld. Het is daarom lonend om veilige alternatieven te gebruiken.

Bekijk onze veilige alternatieven in onze shop:
Bekijk onze aceton alternatieven

Eco-Point - Contact
Productiemedewerker

Heb je een groen hart en weet je hoe het is om in de productie te werken? Dan hebben wij de ideale functie als productiemedewerker voor jou!  

Lees meer
Chemisch vs natuurlijk

Asbest, Chroom VI, Fipronil, PFOA. Een greep uit de lijst van chemische stoffen die in de afgelopen jaren het nieuws hebben gehaald. En niet op een positieve manier, maar vanwege de schadelijke effecten. Hierdoor hebben veel mensen een negatieve associatie bij het woord “chemisch” en kiezen liever voor een natuurlijk product. Hoe terecht is dat?

Lees meer
Nicole bekent kleur

Ons vizier is gericht op de toekomst. We dromen graag van een schonere wereld waar duurzaam en veilig werken de norm is. Al 30 jaar en nothing changed. Wat doen onze stakeholders om de groene revolutie vorm te geven. Tekstschrijver Nicole bekent kleur.

 

 

Lees meer