Payez en toute sécurité et rapidement avec iDeal

Koelsmeermiddelen

Koelsmeermiddelen: wat zijn het?

Een koelsmeermiddel is een waterige oplossing of een olie-in-water emulsie dat bij metaalbewerkingsprocessen wordt toegepast om de bewerkingswarmte af te voeren. Daarnaast verminderen deze stoffen wrijving tussen snijgereedschap, producten en spaan en spoelen ze spanen en gruis weg. Ze worden het meest gebruikt in een speciaal bad. De sectoren die het meest werken koelvloeistoffen zijn:

  • technische diensten
  • carrosseriebedrijven
  • metaalbewerkers en onderhoudsbedrijven

Koelemulsies hebben een koelfunctie. Nadeel van koelemulsies is dat er micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen worden er stoffen toegevoegd. Deze stoffen kunnen o.a. huidirritatie veroorzaken en zelfs huidallergie. De ervaring leert dat bij gebruik van de koelsmeermiddelen van Eco-Point geen huidirritaties of allergieën ontstaan.

Veel koelsmeermiddelen bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen, zoals boorzuur en formaldehyde. Boorzuur kan het zenuwstelsel, de nieren en zelfs de lever aantasten en formaldehyde is kankerverwekkend en kan de ogen, neus en keel irriteren. Dat kan dus enorm gevaarlijk zijn. Beter is het om te kiezen voor een koelvloeistof dat veilig is voor jouw personeel, zoals de middelen van Eco-Point. Veel van onze producten zijn gemaakt van ecologische stoffen en materialen en zijn biologisch afbreekbaar.

 

Kiezen voor de juiste koelsmeermiddelen

Het juiste koelsmeermiddel kiezen is ontzettend belangrijk. Kies je voor een slechte koelvloeistof? Dan kan dit voor grote problemen zorgen, zoals:

Groei van micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels

Stankoverlast

Verstoppingen in aanvoerleidingen en filters

Kans op huid- en gezondheidsklachten

Corrosievorming op werkstuk in de machine

Gelukkig zijn er veilige alternatieven op de markt waarmee u het risico voor mens en machine minimaliseert, zoals de producten van Eco-Point:

Ecool 115: Mensvriendelijk en ecologisch verantwoord volsynthetisch koelsmeermiddel.

Ecoolant NF: Plantaardig koelsmeermiddel, veilig voor mens en machine

Ecoolant Clear BFF: Plantaardig koelsmeermiddel, veilig voor mens en machine. Boor- en formaldehydevrije formulering met zeer weinig schuimvorming en uitstekend zicht op werkstuk dankzij glasheldere koelemulsie!

Eco-Point heeft ook nog smeermiddelen zoals:

Biotef R: PTFE smeermiddel obv raapzaadolie

Ecotef: Universeel teflon smeermiddel – gevaarsymboolvrij!

E.P. Multip: Lithiumvet

Lubreco 68 NF: Leibaanolie