Ontvetten

Wat is ontvetten?

Ontvetten is het verwijderen van verontreinigingen die bestaan uit oliën, vetten en los vuil. Ontvetten is nodig om vervuilde machineonderdelen te reinigen. Ook is het noodzakelijk om een goede hechting van bijvoorbeeld verf, lijmverbindingen of kit te garanderen. Ontvetten wordt toegepast in bijna elke sector. Denk aan:

 • Automotive;
 • Plezier- en binnenvaart;
 • Transport;
 • Bouw; met name schilders;
 • Chemie;
 • Horeca;
 • Metaalindustrie.

Wanneer is olie, vet en los vuil een probleem?

Te weinig smering bij industriële toepassingen waar smering gewenst is kan zorgen voor slijtage, meer wrijving en meer onderhoud. Ook bacteriegroei op moeilijk bereikbare plaatsen kan voor ongewenste ongezonde problemen zorgen. Olie- en vetophoping zijn onhygiënisch en kunnen zorgen voor stankoverlast en brandgevaar. Olie- en vetlagen veroorzaakt door bijvoorbeeld zeepresten of atmosferische vervuilingen zorgen ervoor dat nieuwe verf- en of kitlagen niet hechten.

Los vuil kan hechtingsproblemen veroorzaken in het vervolgproces.

Esthetiek

Oliën, vetten en los vuil geven de werkplek en de machines een onverzorgd uiterlijk. Onderzoek wijst uit dat werknemers actiever zijn wanneer zij kunnen werken in een schone en veilige omgeving.

Economie

Het is niet alleen onprettig om aan smerige onderdelen te moeten sleutelen, maar ook niet handig. Het inspecteren van schone onderdelen levert betere resultaten op: alle gebreken en problemen zijn zichtbaar op een schoon product. Goede smering zorgt voor minder slijtage, werkonderbrekingen, behoud van gereedschappen en minder onderhoud. Het voorkomen van olie- en vetvervuiling is kostenbesparend en behoud van materialen.

Ontvetten

Ontvetbak

Ontvetten kan handmatig gebeuren of in een ontvetbak. Ook wel ontvetterbak, spoeltafel of onderdelenreiniger genoemd. Er zijn zelfs volautomatische systemen verkrijgbaar die via een vooraf ingestelde temperatuur en tijdschakelaar een wasprogramma draaien om de oliën en vetten af te breken.

Ontvetten met wasbenzine en vluchtige oplosmiddelen zoals thinner

De naam 'wasbenzine' geeft aan dat er ook mee gewassen kan worden. Het is een oplosmiddel met stoffen die zeer schadelijk zijn voor het milieu. Het vat gemakkelijk vlam en werken met wasbenzine kan gezondheidsproblemen opleveren. Het product is schadelijk bij langdurig contact en bij inademing. Tijdens en na het gebruik wordt dan ook aangeraden om goed te ventileren, goed op te letten voor vuur en op te letten dat er geen vonken in de buurt zijn. Dit geldt ook voor de overige vluchtige oplosmiddelen zoals thinner.

Olie en vet verwijderen

In de automotive en metaal branche is er regelmatig sprake van zwaardere verontreinigingen, zoals olie en vet. Een reinigingsmethode die ingezet kan worden is ultrasoon reinigen. Door ultrasone geluidsgolven in combinatie met een reinigingsproduct ontstaan kleine vacuümbelletjes (cavitatie) in een vloeistof. Wanneer die imploderen, komt er energie vrij die het vuil van ondergedompelde stukken verwijdert. Hierdoor worden zelfs de kleinste plekjes schoongemaakt. Ultrasoon reinigen is een vorm van automatisch reinigen en daarom ook een aantrekkelijke reinigingsmethode. Zie ook het hoofdstuk 'reinigen met ultrasoon'.

RVS ontvetten

Roestvrij staal is een duurzaam materiaal en wordt gebruikt voor een breed scala aan huishoudelijke en industriële toepassingen. De chroomlaag op het materiaal zorgt ervoor dat het bestand is tegen roest en aanslag. De hoeveelheid chroom bepaalt tevens hoe sterk het RVS hier tegen bestand is. RVS 304 bevat minder chroom dan RVS 316. RVS 304 komen we het meeste tegen en met goed onderhoud kan deze laag vele jaren bescherming bieden. De beschermlaag kan verzwakken en beschadigen door vuil en andere verontreinigende stoffen. Het is dus belangrijk om roestvrij staal - zeker RVS 304 - regelmatig schoon te maken met veilige schoonmaakmiddelen. Pas op met zure reinigers; deze kunnen RVS-materiaal aantasten.

De ontvettings oplossingen van Eco-Point

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
 • Producten zonder gevarensymbolen
 • Eigen laboratorium en kenniscentrum
 • Persoonlijk advies op locatie
 • Ecologisch en economisch in gebruik
 • Specialist in professionele reinigingsproducten

Schrijf u in voor
de Eco-Point nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alles op het gebied van reiniging en ecologie!