Wat is een roest verwijderaar en waarvoor gebruik je het?
Roest; het bekende roestbruine laagje op ijzer. Roest ontstaat wanneer ijzer in aanraking komt met water en met zuurstof. Dat noemen we oxydatie. Oxidatie tast metaalhoudend materiaal aan en kan ernstige schade aanbrengen aan de functionaliteit ervan. Oxydatie is een natuurlijk proces dat voorkomen kan worden. Zodra er sprake is van roestvorming is een roest verwijderaar een prima oplossing.
Roest verwijderaars worden gebruikt om eenvoudig roest, maar ook roestslijpsel, roeststrepen, oppervlakteroest en vuil te verwijderen, zonder te schuren of te stralen. Hierdoor wordt de roest tot diep in de poriën opgelost. Het is belangrijk om, nadat de roest is verwijderd, het materiaal goed te reinigen met een ecologische ontvetter voordat er een andere bewerking plaatsvindt.
Door roest van roestige onderdelen te verwijderen kunnen deze geen wrijving meer veroorzaken. Wrijving tast de beschermlaag van het materiaal aan en dit kan schade aan machines en andere machineonderdelen aanbrengen. Roest verwijderaars voorkomen tevens bacterievorming. Roestafzetting is namelijk ook een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Vooral in de levensmiddelenindustrie een ongewenst fenomeen.
Eigenschappen van een krachtige industriële roest verwijderaar
Een goede industriële roestoplosser dringt goed door in de roest en heeft een smerende werking. Het basis ingrediënt van conventionele roest verwijderaars is fosforzuur. Fosforzuur zet de ijzerverbindingen in de roest om in gemakkelijk oplosbare verbindingen en werkt in op het gereinigde oppervlak. Het zorgt voor een beschermlaag welke fungeert als een anti roest coating. Tegenwoordig zijn ook veiligere roest verwijderaars zonder fosforzuur op de markt.
De verschillende soorten roest verwijderaars
Het verwijderen van roest of roest oplossen kan op diverse manieren. U heeft vast ook wel eens een roestige spijker in een glas Cola gelegd. Na een nachtje weken is de spijker redelijk roestvrij. We beperken ons hier tot het verwijderen van roest bij industriële toepassingen.
Welke reinigingsmethode het beste kan worden ingezet is afhankelijk van de hoeveelheid roest. Voor industriële toepassingen is een krachtige roest verwijderaar onmisbaar. In een vroeg stadium kan roest verwijderd worden met schuurpapier. Voor het verwijderen van vliegroest wordt soms aceton, of een remreiniger ingezet. Chemicaliën die zeer milieubelastend zijn en schadelijk voor de mensen die er mee werken. Deze conventionele roest oplossers zijn vloeibare roest verwijderaars, maar er zijn ook reinigers in gelvorm en in sprayvorm. De sprayvorm is met name geschikt voor moeilijk bereikbare plaatsen. Sommigen roest verwijderaars zijn geschikt om schuimend op te brengen. Het kan op die manier goed op verticale oppervlakken ingezet worden. Het is economisch de roest verwijderaar als schuim in te zetten want het vermindert het verbruik.
Roestige producten kunnen ook veilig gereinigd worden met een ultrasoonreiniger in een ultrasoonbad. Mits gebruik wordt gemaakt van een ecologische reiniger. Een ultrasoon verwijdert roest zonder te schuren. Hoe werkt het?
Steek eerst de loszittende roest weg of verwijder met een staalborstel. Leg het te reinigen deel in de ultrasoon. Een ultrasoon werkt op basis van ultrasone geluidsgolven. Hierdoor ontstaan tienduizenden luchtbelletjes die door de geluidsgolven imploderen. Deze implosies hebben een veelvoud aan kleine stromingen door de reinigingsvloeistof tot gevolg. Deze stromingen functioneren als een borstel en weken het vuil los van het voorwerp. Zorg dat de onderdelen geheel ondergedompeld worden in de oplossing. Ultrasoonbaden zijn er in verschillende afmetingen.
Grote voordeel is dat alle hoekjes en gaatjes van de onderdelen worden gereinigd. Ook daar waar je met de hand niet bij kunt. Let wel op de juiste verdunningsgraad. Een te hoge concentratie van de ultrasoonreiniger kan verf dof maken.
Voor welke ondergronden is de roest verwijderaar geschikt
Roest en ijzer kan zich afzetten op glas, steen en beton. Maar ijzerafzetting komt ook voor op gegalvaniseerde, messing, koperen en chromen oppervlakken.
Roest verwijderaars zijn inzetbaar op verschillende toepassingsgebieden. Op metaalhoudende materialen als staal, gietstaal, chroom, ijzer, RVS, beton, natuursteenoppervlakken, houten oppervlakken, keramische tegels, dakpannen en keramische tegels. Ze zorgen voor een goede hechting bij verfsystemen en voor het veilig verwijderen van oppervlakteroest. Roest verwijderaars die zuren bevatten, kunnen problemen geven op kalkhoudende ondergronden zoals natuursteen.
Veiligheid
De meesten roest verwijderaars worden aangebracht met een kwast. Omdat ze snel afvloeien is het noodzakelijk om maatregelen te treffen voor mens, materiaal en milieu als er met deze vloeistoffen gemorst wordt. Veel remreinigers zijn vluchtige organische stoffen (VOS). Dat betekent dat ze zeer gemakkelijk verdampen en schade toe kunnen brengen aan mens en milieu. Werken met VOS is onwenselijk en gevaarlijk. Het spreekt voor zich dat sowieso voorkomen moet worden dat deze stoffen zich vermengen met voedsel. Een belangrijk aspect in de levensmiddelenindustrie.
Voordelen van een ecologische roest verwijderaar
Fosfor-, zout-, salpeter- en zwavelzuur zijn anorganische zuren. M.u.v. fosforzuur zijn dat zeer agressieve zuren die allemaal slecht afbreekbaar zijn. Roest verwijderaars op basis van organische grondstoffen hebben het voordeel dat ze milder voor mens en materiaal zijn, en vanwege de biologische afbreekbaarheid ook milieuvriendelijk. Deze ecologische roest verwijderaars kunnen, afhankelijk van de vergunning, na neutralisatie in het riool geloosd worden.
Waarom roest verwijderaar kopen bij Eco-Point?
De roest verwijderaars van Eco-Point zijn veilige vervangers voor de traditionele roest verwijderaars. De agressieve zuren zijn vervangen door natuurlijke grondstoffen die veilig zijn voor medewerkers, materialen en de omgeving.
De roest verwijderaars Ecosem en Ecometal kunnen door de goede afbreekbaarheid na gebruik gemakkelijk worden weggespoeld. Let op dat het product is uitgewerkt/geneutraliseerd voor lozing. Ecosem is waterverdunbaar en heeft een frisse geur. In de samenstelling is gebruik gemaakt van melkzuur (uit suikerbieten) in combinatie met afbreekbare tensides en startmotor zodat een krachtig product wordt verkregen. Door het geringe zuurgehalte is Ecosem veilig in gebruik. Aan de Ecometal is nog een zetmeelverdikker toegevoegd om het product dik vloeibaar te maken voor betere hechting op verticale oppervlakken. Deze producten zijn niet geschikt voor RVS 304 (inox) en chroom.
Met Multipolish kan op een vriendelijke manier roest worden verwijderd van harde gladde ondergronden. Hiervoor is dan geen zuur nodig. De werking is gebaseerd op de mild schurende, polijstende werking waarbij ook tensides van natuurlijke oorsprong (onder meer verkregen uit talg) meehelpen bij de reiniging.
Megaplus Citrus is een roest en kalk verwijderaar die goed afbreekbare tensides bevat die tevens zorgen voor een goede dieptewerking van het product. Een reiniger op basis van natuurlijk melkzuur (van suiker uit suikerbieten) die goed kan concurreren met veel agressievere producten. Veilig te gebruiken op RVS 304 ofwel inox.
Nutrifoam Plus is een krachtige, geconcentreerde, volledig biologisch afbreekbare zure reiniger. Speciaal voor gebruik in schuimtoepassingen. Dit product heeft een dik vloeibare karakter doordat gebruik is gemaakt van xanthaangom. Xanthaangom ontstaat door bacteriële fermentatie van suiker en melasse. Melasse is een stroopachtig bijproduct uit de productie van suikerriet of suikerbieten.Hierdoor is Nutrifoam geschikt voor betere hechting op verticale oppervlakken en heeft het zeer goede schuimende eigenschappen. Nutrifoam kan met een schuiminstallatie uitstekend verwerkt worden en levert zelfs in een lage concentratie (2-5%) nog een goede, stabiele schuimlaag en dito reiniging. Hierdoor is het zeer economisch in gebruik.