Groene aanslag verwijderen

Wat is groene aanslag precies?

Groene aanslag is de verzamelnaam voor het geheel aan mossen en algen dat groeit op plaatsen die relatief schaduwrijk en vochtig zijn. Mossen en algen zijn overwegend groen van kleur, vandaar de term 'groene aanslag'. Waar mossen en algen zich vestigen, treft u binnen korte tijd ook bacteriën, gisten, schimmels, dode wieren en vuil aan. Het geheel vormt een lastig te verwijderen vervuiling.

Juist in de herfst en wintermaanden is er korter en minder zonlicht en val er veel regen. Het water wordt vastgehouden door de algen en mossen waardoor het probleem alleen maar erger wordt.

Waar treden mossen en algen op?

Groene aanslag vormt zich vooral goed op objecten die van poreuze steensoorten zijn gemaakt. Denk daarbij aan paden, trottoirs, terrassen, tegels, muren, erfafscheidingen, flagstones, grafzerken en dakpannen. Het kan zich ook prima hechten aan gladdere materialen als glas, metaal en marmer. Tenslotte gedijt het goed op vochtige plaatsen: recirculerende koelwatersystemen en proceswater en plaatsen waar eet- en drinkwaren worden bereid, behandeld of bewaard.

Ontmossen van daken

Algen komen op alle daken voor. Het zijn eencellige organismen die na enkele jaren zichtbaar worden in de vorm van een groene waas. Algen groeien goed op vochtige plaatsen. Lang vochtig blijvende dakpannen vormen dus een prima voedingsbodem voor de alg. Als de algen niet tijdig verwijderd worden, gaan er ook mossen en korstmossen op groeien. Groene aanslag op dakpannen kan bestreden worden met schuim of verwijderd worden met een hogedrukspuit. Echter zijn niet alle dakpannen geschikt om met een hogedrukreiniger gereinigd te worden.

Groene aanslag op hout verwijderen

Ook hout is niet veilig voor mossen en algen. Denk aan steigers, bruggen en zitbanken.

Waarom zijn mossen en algen een probleem?

Gevaar

Groene aanslag maakt paden en terrassen en dergelijk glad. Dit kan glij- en valpartijen veroorzaken. Mossen kunnen uiteindelijk ook dakpannen beschadigen. Ze hechten zich met hun kleine wortels vast in de poriën van de dakbedekking. Omdat er ook vocht in de wortels opgeslagen wordt bestaat de kans dat dit vocht in de winter uitzet en zo de structuur van de dakpannen beschadigd.

Esthetiek

Groene aanslag op muren is vaak een doorn in het oog en geeft een onverzorgd uiterlijk.

Economie

Groene aanslag op glas zoals in kassen houdt licht tegen waardoor het rendement minder wordt en de stookkosten hoger.

Hygiene

Desinfecteren van apparatuur, vloeren en wanden is in de levensmiddelenindustrie noodzaak.

Mogelijkheden om groene aanslag te verwijderen

Chloor of bleek

Mos en algen kunnen goed verwijderd worden met bleek en chloor. Chloorwater schaadt echter het milieu en ook planten overleven een behandeling vaak niet.

Groene zeep

Door de aangetaste oppervlakken met groene zeep in te smeren, het een nacht te laten inwerken en de volgende dag met water af te spoelen is de meeste groene aanslag wel te verwijderen. Groene zeep is echter relatief kostbaar, aggressief voor de omgeving en de behandeling vergt veel tijd.

Hogedrukreiniger

Een behandeling met een hogedrukreiniger is snel en effectief, maar niet bestendig; door de krachtige straal van de hogedrukreiniger wordt de, vaak toch al poreuze, structuur van veel oppervlakken aangetast waardoor algen en mossen nog meer grip krijgen op het materiaal. De groene aanslag komt dan sneller en heviger dan voorheen terug.

Kokend water

Maar weinig levende organismen overleven onderdompeling in kokend water, ook algen en mos niet. Het koken van water vergt echter enorm veel energie. Werken met kokend water is bovendien niet bepaald zonder risico.

Azijn

Door azijn op de te behandelen oppervlakten aan te brengen en goed te schrobben met een borstel of bezem, verdwijnt de meeste groene aanslag. De resterende aanslag kan te lijf worden gegaan met pure azijn in een (zuurbestendige) plantenspuit. Helaas is azijn funest voor de meeste levende organismen, waardoor planten in de nabije omgeving gevaar lopen.

Wetgeving

Indien een product wordt aangeboden als verwijderaar van groene aanslag moet dit hiervoor zijn toegelaten door de specifieke (bestrijdingsmiddelen)wetgeving; E.P. Algex is hét middel wat hiervoor is toegelaten en perfect groene aanslag aanpakt.

De industriële oplossingen van Eco-Point

Maak kennis met Eco-Point. In ons laboratorium in het Brabantse Halsteren ontwikkelen we veilige producten voor het verwijderen van mossen, algen en andere verontreinigingen. We vinden het belangrijk dat het product minstens net zo goed werkt dan uw huidige product. Hier testen we volop mee. Wilt u uw huidige groene aanslag verwijderaar vervangen? Wij komen graag bij u langs op locatie voor een gratis en vrijblijvende test. U krijgt persoonlijk advies van onze productexpert en u ervaart de werking van de producten in uw eigen toepassing.

Geschikte producten voor het verwijderen van groene aanslag

  • Een van de E.P. Algex verpakkingen

    E.P. Algex - Biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel voor het verwijderen van algen, bacteriën, gisten en schimmels. Toelatingsnummer: 12262 N

Wilt u graag weten welk product het beste is voor uw specifieke situatie? Neem contact op met een van onze specialisten.

Contact opnemen

Of bel 0164 63 25 55

Deze klanten gingen u voor

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
  • Producten zonder gevarensymbolen
  • Eigen laboratorium en kenniscentrum
  • Persoonlijk advies op locatie
  • Ecologisch en economisch in gebruik
  • Specialist in professionele reinigingsproducten

Schrijf u in voor
de Eco-Point nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alles op het gebied van reiniging en ecologie!