Lijmresten verwijderen

Wat is lijm precies?

Lijm is een verbindingstechniek, zoals lassen, solderen of nieten en schroeven.

Op de twee delen die aan elkaar moeten worden bevestigd, wordt lijm aangebracht die zich hecht aan de oppervlakten. Dit wordt wel adhesie genoemd: een sterke hechting van de lijmlaag aan oppervlakken.

Daarnaast moet de lijm zelf ook voldoende kracht bezitten om de verbinding vast te houden. Dit wordt cohesie genoemd: een sterke lijmlaag. Een lijm kan zowel een natuurlijke als een kunstmatige oorsprong hebben. Enkele moderne lijmen zijn extreem sterk en zeer belangrijk in moderne constructies en in de industrie. Er bestaan talloze lijmsoorten. Lijmen bestaan tegenwoordig grofweg uit een basismateriaal met hechtcapaciteiten dat vloeibaar wordt gemaakt door middel van een oplosmiddel: aceton, benzine of water.

Waar wordt lijm ingezet?

Lijmen komt u eigenlijk overal tegen. Lijm wordt onder andere ingezet in de verpakkingsindustrie, bouw en interieurinrichting, meubelbranche, karton- en autoindustrie.

Wanneer is lijm een probleem?

Lijm kan een probleem zijn als het op bepaalde ondergronden, materialen of gereedschap zit waar het niet gewenst is. Lijmresten verhinderen aanhechting van nieuwe materialen zoals bijvoorbeeld nieuwe stickers, tegels of tapijt en geven een onverzorgd uiterlijk.

Gevaar

Machines, onderdelen, transportbanden, kettingen, vloeren enz. Kunnen vervuild raken met lijmresten. Diverse lijmsoorten bevatten oplosmiddelen. Het reinigen van lijmen met schadelijke vluchtige stoffen is een arbo- en milieuonvriendelijke en gevaarlijke klus. Snelle verdamping van deze oplosmiddelen zorgt voor een schadelijke werkomgeving door hoge concentraties in de lucht en kan hierdoor een bijdrage leveren aan o.p.s. (organo psycho syndroom of 'schildersziekte') dit is een onomkeerbare aantasting van de hersenen door inademing van schadelijke oplosmiddelen.

Esthetiek

Lijmresten verhinderen aanhechting van nieuwe materialen zoals bijvoorbeeld nieuwe stickers, tegels of tapijt en geven een onverzorgd uiterlijk.

Economie

Lijm verwijderen is een tijdrovende bezigheid. Wanneer de lijm langere tijd op een ondergrond zit, wordt het lastig om deze te verwijderen. De moeilijkheidsgraad hiervan is ook afhankelijk van de ondergrond (plastic, steen, autolak, glas, hout etc.). Slecht gereinigde lijm- en randapparatuur kan storing en productie-uitval veroorzaken.

Hygiëne

Lijmresten komen de hygiëne niet ten goede. Een plakkerige ondergrond is een prima voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.

Lijm verwijderen

Omdat elke lijm speciale eigenschappen heeft, bestaat er helaas geen universele lijmverwijderaar. Indien lijm net is opgebracht kan overtollige lijm nog gemakkelijk verwijderd worden. Maar als deze reeds is gedroogd of al ouder is, wordt het moeilijker. Dan is ook niet altijd meer na te gaan om welke lijm het gaat. Ook dient rekening gehouden te worden met het oppervlak waarop de lijm zich bevindt. Lijm verwijderen gebeurt onder andere door inweken, verwarmen of het gebruik van oplosmidden. Met de oplossingen van Eco-Point kunt u alle lijmsoorten verwijderen. De meest voorkomende toepassingen:

Tegellijm verwijderen

Het verwijderen van lijm is arbeidsintensief. Uitgeharde tegellijm is handmatig vaak niet te verwijderen. Bij gebruik van agressieve oplosmiddelen is voorzichtigheid geboden. De dampen die vrijkomen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Remocare is mild van geur en vrij van methyleenchloride en aromatische koolwaterstoffen en bestaat uit biologisch afbreekbare bestanddelen. Remocare werkt snel, is veilig in gebruik en goedgekeurd door het Centraal College van Deskundigen Asbestverwijdering, Inventarisatie, Laboratoria en Vakbekwaamheid.

Tapijtlijm verwijderen

Bovenstaand is ook van toepassing bij het verwijderen van tapijtlijm.

Mogelijkheden om lijm te verwijderen

Lijmresten kunt u soms verwijderen met heet water. Lijm op waterbasis is namelijk oplosbaar in heet water. Hardnekkige lijmresten zijn ook weg te schuren; met een plamuurmesje, schuurpapier of schuurmachine. Let er wel op dat het schuren van de lijmresten de lijm kan doen opwarmen waardoor het weer vloeibaar wordt en gaat plakken.

Lijmresten verwijderen met thinner. Thinner is een zeer agressieve verdunner die men vooral gebruikt om olieverf te verwijderen. Het is ook geschikt om lijmresten te verwijderen. Nadeel is wel dat thinner de kleur van bijvoorbeeld tapijt aantast. Daarnaast is het ook zeer brandbaar en mag het niet in contact komen met uw huid. Zorg voor u begint met lijmresten verwijderen dus voor een geventileerde ruimte zodat u de dampen niet inademt of in uw ogen krijgt.

De industriële oplossingen van Eco-Point

Maak kennis met Eco-Point. In ons laboratorium in het Brabantse Halsteren ontwikkelen we veilige producten voor het verwijderen van lijm en andere verontreinigingen. We vinden het belangrijk dat het product minstens net zo goed werkt dan uw huidige product. Hier testen we volop mee. We zijn er in geslaagd een krachtige lijmverwijderaar te ontwikkelen op basis van natuurlijke grondstoffen speciaal voor het reinigen van lijmapparatuur, zowel hot-melt als koudlijm en met lijm vervuilde omgeving. Wilt u ook uw huidige lijmverwijderaar vervangen? Wij komen graag bij u langs op locatie voor een gratis en vrijblijvende test. U krijgt persoonlijk advies van onze productexpert en u ervaart de werking van de producten in uw eigen toepassing.

Geschikte producten voor het verwijderen van lijmresten

 • Een van de Multisol 210 A verpakkingen

  Multisol 210 A - Veilige, krachtige reiniger voor de verwijdering van diverse kleefstoffen, kitten, teer, bitumen, coatings en harsen op basis van bijv. polyurethaan, polysulfides, isocyanaten of epoxies.

 • Een van de Remopaint A verpakkingen

  Remopaint A - Snelwerkend veilig biologisch afbreekbaar afbijtmiddel, geschikt voor verf- en graffitiverwijdering en voor tankcleaning

 • Een van de Meltasol Green B verpakkingen

  Meltasol Green B - Speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van lijm(resten), op basis van een puur-natuur-oplosmiddel, biologisch afbreekbaar.

 • Een van de Remocare B verpakkingen

  Remocare B - Snelwerkend, veilig, vloeibaar, biologisch afbreekbaar afbijtmiddel, met name geschikt voor het verwijderen van (tapijt)lijmresten.

Wilt u graag weten welk product het beste is voor uw specifieke situatie? Neem contact op met een van onze specialisten.

Contact opnemen

Of bel 0164 63 25 55

Deze klanten gingen u voor

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
 • Producten zonder gevarensymbolen
 • Eigen laboratorium en kenniscentrum
 • Persoonlijk advies op locatie
 • Ecologisch en economisch in gebruik
 • Specialist in professionele reinigingsproducten

Schrijf u in voor
de Eco-Point nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alles op het gebied van reiniging en ecologie!