Betaal veilig en snel met iDeal

Een product uitproberen?

Verf en Latex verwijderen

Geschikte producten voor het verwijderen van verf(resten)

Ecoatex Plus – Veilig, biologisch afbreekbaar, visceus, afbijtmiddel, ontwikkeld als alternatief voor afbijtmiddelen o.b.v. methyleenchloride, pyrrolidonen, methanol, natronloog of licht ontvlambare producten. Gevaarsymboolvrij!

Remosolv Plus – Snelwerkend, veilig, biologisch afbreekbaar, verfafbijtmiddel en inktverwijderaar. Gevaarsymboolvrij!

Remopaint NF– Gelvormige graffitiverwijderaar. Snelwerkend veilig biologisch afbreekbaar afbijtmiddel, geschikt voor verf- en graffitiverwijdering en voor tankcleaning. Gevaarsymboolvrij!

 

 

verf verwijderen

Functie van verflagen

Verf beschermt of verfraait voorwerpen door het van een pigmenthoudende laag te voorzien. Er zijn diverse verfsoorten, waarvan elk materiaal en elke ruimte vragen om een andere verfsoort. Verf bestaat veelal uit drie delen, een vast gedeelte en twee vloeibare delen. Het vaste deel bestaat uit verfstof, dat wil zeggen pigment of kleurstof. Het eerste vloeibare deel is het bindmiddel (een natuurlijke hars, synthetische hars of een olie dat na droging vast wordt. Het tweede vloeibare deel is een verdunner (water of terpentijn) met als doel de verf te verdunnen zodat deze beter kan worden aangebracht.

Een verflaag kan één of meerdere functies hebben, zoals bescherming, verfraaiing (kleur en structuur), reinigbaarheid en zichtbaarheid (veiligheidskleuren). Vaak bestaat een verfsysteem uit meerdere lagen, waarbij elke laag zijn functie heeft. Zo zorgt een grondlaag voor hechting, vulling en schuurbaarheid, een overgrond- of voorlaklaag voor laagdikte opbouw en de aflaklaag voor de uiterlijke en beschermende afwerking.

 

Wat is het verschil met latex?

Latexverf is een oplosmiddelvrije, waterverdunbare emulsieverf. Zij bevat weinig of geen vluchtige organische oplosmiddelen en bevat conserveermiddelen tegen schimmel- en bacteriegroei.

 

Waar wordt verf ingezet?

Verf kan aangebracht worden op hout, muren, metaal en beton en wordt in verschillende branches ingezet. Met name in de bouw, automotive en metaalindustrie.

 

Wanneer is verf een probleem?

Gevaar

De oplosmiddelen in de verf kunnen, zeker bij onvoldoende ventilatie, voor een schadelijke werkomgeving zorgen door de snelle verdamping van deze oplosmiddelen. De zogenaamde schildersziekte (ops- organo psycho syndroom) is een onomkeerbare aantasting van de hersenen door inademing van schadelijke oplosmiddelen.

Esthetiek

Afgebladderde verflagen zien er onverzorgd uit. Als de verflaag begint te bladderen, moet hij in zijn geheel verwijderd worden. Dat is een karwei dat met zorg moet gebeuren, zodat u de ondergrond niet onnodig beschadigt.

Economie

Verf verwijderen is een tijdrovende klus. Zeker wanneer er meerdere lagen op elkaar zijn aangebracht. De moeilijkheidsgraad hiervan is ook afhankelijk van de ondergrond (plastic, steen, autolak, glas, hout etc.).

Hygiëne

Het is van groot belang dat oppervlakken goed beschermd blijven. Verouderd materiaal en oneffenheden waarin vuil kan achterblijven zijn een broedplaats van micro-organismen.

 

Verf verwijderen

Met onze oplossingen kunt u alle verfsoorten op alle oppervlaktes verwijderen. De meest voorkomende toepassingen zijn:

Verf verwijderen van hout

Verf op oliebasis wordt verwijderd door gebruik te maken van afbijtmiddelen, een schuurmachine of verfbrander. Bij schilder-, coating- , schadeherstel- en polyesterverwerkende toepassingen in yachtpainting bedrijven, gebruikt men vaak zeer vluchtige, schadelijke en milieubelastende producten, vaak gebaseerd op stoffen als methyleenchloride en thinners. Veel van deze stoffen leveren dan ook een grote bijdrage aan de vorming van O.P.S. (Organo Psycho Syndroom of ‘schildersziekte’). Tevens lopen filters van spuitapparatuur regelmatig vol bij gebruik van thinner als spoelmiddel.

Acrylverf verwijderen

Acrylverf is een verf die in wordt gebruikt voor verschillende ambachten. De verf kan worden toegepast op objecten en oppervlakken die gemaakt zijn van hout, metaal, textiel en glas. Acrylverf wordt vaak met schadelijke stoffen zoals aceton verwijderd of afgeschraapt met een verfkrabber op niet poreuze houten oppervlakken. Aceton is schadelijk voor mens (OPS) en milieu.

 

Verf verwijderen met verfafbijt

Traditionele afbijtmiddelen werken goed maar hebben ook een aantal nadelen. Ze bevatten vaak methyleenchloride, zijn irriterend voor de huid, gevaarlijk voor de ogen, milieuvervuilend, zeer gevaarlijk voor de gezondheid en geschikt voor het verwijderen van slechts enkele lagen verf op kleine oppervlakken. Ecoatex Plus kan ingezet worden voor het verwijderen van verven, lakken en coatings zoals synthetische en waterverdunbare alkydharssystemen, chloorrubberverven, hybridesystemen, dispersieverven, poly-urethaanalkyden maar ook voor vernissen, sierpleisters, bepaalde lijmsoorten en graffiti. Ecoatex Plus is getest door een gerenommeerd verfmerk en als het beste alternatief voor methyleenchloride-afbijt naar voren gekomen.

Mogelijkheden om verf te verwijderen

U kunt de verflaag op verschillende manieren verwijderen:

Verf verwijderen door te schuren

De eerste mogelijkheid is om alles eraf te schuren. Dit vergt tijd, maar is de goedkoopste oplossing.

Verf verwijderen met een brander of föhn

Bij afbranden verwijdert u meestal in één keer de hele verflaag. Bij het smelten van oude verf komen schadelijke dampen vrij. Trek werkhandschoenen aan, zodat gloeiende verfkrullen niet op uw huid terechtkomen. Een elektrische föhn werkt gemakkelijker dan een brander. Met een brander maakt u sneller schroeiplekken die u weer moet herstellen. Bovendien bestaat er een groter brandgevaar doordat verfkrullen vlam vatten.

Verf verwijderen met verfkrabbers

Verfkrabbers zijn er in verschillende soorten en maten. Welke u nodig heeft, is afhankelijk van het profiel van de ondergrond. Indien het oppervlak poreus is moet de verf in de poriën voorzichtig met een krabber verwijderd worden.

Verf verwijderen met afbijtmiddel

Veel afbijtmiddelen zijn agressief voor het milieu en voor uzelf, ook werkt het minder goed bij harde verflagen: u moet dan de behandeling meerdere keren herhalen. Let er op dat u de ondergrond zeer goed schoonmaakt voor u het opnieuw in de verf zet.

Gooi de afgekrabde verfkrullen niet in de vuilnisbak. Stop ze in een zak en lever deze als klein chemisch afval in bij de chemokar of het afvalstation in uw gemeente.