Veiligheid op de werkvloer: dit is wat u moet weten

Veiligheid en gezondheid op de werkvloer zijn onderwerpen die bij veel bedrijven hoog op de agenda staan. Mogelijk heeft u bijvoorbeeld al aandacht voor de ergonomie, een gezond aanbod in de kantine en stimuleert u een actieve leefstijl. Staat u ook weleens stil bij de producten die medewerkers gebruiken bij werkzaamheden zoals onderhoud, reinigen en ontvetten?

Onze expert ing. Jacco Quist neemt u mee in de gezondheidsrisico's en hoe u deze elimineert:

Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Waarschijnlijk wist u wel dat thinner, aceton, wasbenzine, alcohol en MEK niet goed zijn voor de gezondheid van uw medewerkers. Maar hoe weet u nu wat de risico's zijn? En welke producten bevatten allemaal gevaarlijke stoffen? Het antwoord vindt u op het etiket. Gevaarsymbolen geven aan om welk type gevaar het gaat; H- en P-zinnen informeren u over de gevaareigenschappen en veiligheidsaanbevelingen. Als uw product een gevaarsymbool bevat, is de leverancier verplicht een veiligheidsblad (VIB) te leveren met gedetailleerde informatie over de risico's voor de veiligheid en gezondheid.

Risico's voor de gezondheid en veiligheid op de werkvloer

Producten met gevaarsymbolen kunnen giftig, agressief, bedwelmend, irriterend, brandgevaarlijk, explosief of kankerverwekkend zijn of zelfs uw voortplanting of zwangerschap beïnvloeden. Wist u dat maar liefst 1 op de 6 medewerkers het risico loopt op een ernstige ziekte zoals COPD, astma of longkanker. Ook de cijfers over het aantal sterfgevallen liegen er niet om: in Nederland sterven jaarlijks 4.100 mensen door een beroepsziekte, waarvan 3.000 als gevolg van het werken met gevaarlijke stoffen. Klachten treden niet altijd direct op, vaak zijn de gevolgen van werken met schadelijke stoffen pas jaren later waarneembaar.

Welke producten met gevaarlijke stoffen gebruiken uw medewerkers?

Het is belangrijk om de veiligheid op de werkvloer serieus te nemen. Ik adviseer u daarom om eens kritisch te kijken welke producten uw medewerkers gebruiken bij het onderhouden, reinigen en ontvetten. In hoeverre worden veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van een veiligheidsbril, handschoenen en het ventileren van de ruimte, nageleefd?

Eco-Point biedt de veiligste producten

In ons laboratorium, in het Brabantse Halsteren, ontwikkelen we deze producten zelf. De specialisten binnen ons kenniscentrum zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gevaarlijke stoffen, maar ook van de wet- en regelgeving daaromtrent. In ons laboratorium testen we uw huidige product en waarvoor u dat gebruikt. Zo maken voor u een reinigingsproduct dat net zo goed -of zelfs beter- werkt.

Contactformulier

Meer weten over onze veilige onderhouds- en reinigingsproducten? Persoonlijk advies nodig of vragen? Vul het contactformulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op, of bel 0164-632555. Let op: wij leveren alleen producten aan de zakelijke markt.

Wilt u voor een specifiek probleem een Eco-Point product uittesten. Vraag dan meteen een gratis test aan.

 

 

Quick scan; in kaart brengen gevaarlijke stoffen

U vraagt zich misschien af of er binnen uw bedrijf voldoende overzicht is van de gevaarlijke stoffen of dat het misschien beter kan. Wellicht dat wat meer achtergrondkennis toch wel wenselijk is? Eco-Point kan u daarbij helpen met de gratis quick-scan. Hierbij worden de gevaarlijke stoffen in kaart gebracht en gekeken naar mogelijke alternatieven.

 

Neem direct contact op

Uw gegevens

Ik geef toestemming om mijn gegevens te verwerken en heb in de privacyverklaring gelezen wat Eco-Point met mijn gegevens doet.
Ja, ik wil via de nieuwsbrief op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen en nieuws.

Ervaar onze unieke aanpak

  • Producten zonder gevarensymbolen
  • Eigen laboratorium en kenniscentrum
  • Persoonlijk advies op locatie
  • Ecologisch en economisch in gebruik
  • Specialist in professionele reinigingsproducten