Betaal veilig en snel met iDeal

Een product uitproberen?

Ultrasoon reinigen

Wat is ultrasoon precies?

Bij ultrasoon reinigen ontstaan door middel van ultrasone geluidsgolven kleine vacuümbelletjes (cavitatie) in een vloeistof. Wanneer die imploderen, komt er energie vrij die het vuil van ondergedompelde stukken verwijdert.

Ultrasoon reinigen maakt gebruik van piëzokeramieken (‘transducers’). De piëzokeramieken zetten de hoogfrequente elektrische energie, opgewekt door een generator, om in hoogfrequente mechanische geluidstrillingen met een minimale frequentie boven de menselijke gehoorgrens, is hoger dan 20 khz.

Door de sinusvormige golven wordt de vloeistof opgesplitst in hoge- en lagedrukgebieden. In het lagedrukgebied ontstaan er microscopisch kleine vacuüms. Deze vacuümbelletjes stijgen op en imploderen in het hogedrukgebied. Dit proces noemt men cavitatie. In elke bel kan een druk ontstaan van om en nabij de 680 bar. Door de kracht die vrijkomt bij de implosie worden verontreinigingen als het ware weggeblazen van het materiaal. Dit is te vergelijken met de reinigende werking van oneindig veel microborstels. Het proces neemt gemiddeld een halfuur in beslag. Bij moeilijke of kritische processen kan men opteren voor verschillende fasen (bv. Spoelen, ultrasoon reinigen, ultrasoon spoelen).

ultrasoon reinigen

Waar wordt ultrasoon reinigen ingezet?

In 90% van de toepassingen gaat het om het ontvetten van metalen.

De techniek wordt ook ingezet in de optische industrie (ontvetten brilglazen) , de grafische industrie (inktresten van printplaten verwijderen), en in de medische sector(reinigen) maar ook meer en meer voor industriële toepassingen.

 

Voordelen van ultrasoon reinigen

 

Tot in de kleinste hoekjes

Het belangrijkste voordeel van het ultrasoon reinigen ten opzichte van conventionele reinigingstechnieken is het feit dat deze vacuümbelletjes overal kunnen geraken. Men kan bovendien heel precies reinigen. Vooral voor voorwerpen waar andere technieken tekortschieten (bv. Nozzles of spinplaten), is ultrasoon reinigen de oplossing.

 

Milieuvriendelijk

Omdat men door gebruik te maken van ultrasoon reinigen minder detergent nodig heeft om bv. Te ontvetten, kan men spreken van een milieuvriendelijke techniek. Men kan bij de meeste toepassingen opteren voor biologisch afbreekbare producten, zodat ook het afvalwater tot een minimum beperkt blijft. Daarnaast kan men filtersystemen en olieskimmers installeren om eventueel een deel van de vloeistof te herwinnen. Wanneer men solventen gebruikt bij ultrasoon reinigen, kunnen die na gebruik worden opgehaald door gespecialiseerde bedrijven, zodat er geen milieuhinder in het atelier ontstaat. Installaties kunnen daarom bijvoorbeeld worden voorzien van een kraantje onderaan om het afvalwater op te vangen.

 

Niet arbeidsintensief

Andere methodes om verontreinigingen te verwijderen zijn vaak intensief of vereisen een operator om toezicht te houden over het proces. Bij ultrasoon reinigen is dat niet het geval. Men schakelt de installatie aan wanneer alles in gereedheid is gebracht en haalt er na afloop het ultrasoon gereinigde materiaal weer uit. Het gebruiksgemak ligt dus hoog.

 

Diep ontvetten mogelijk

Hoewel niet alle aangekoekte vuil verwijderd kan worden, laat ultrasoon reinigen toe om heel diep te ontvetten. Hierdoor wordt het mogelijk om stukken te hergebruiken die normalerwijze door de sterke mate van verontreiniging zouden worden weggesmeten. Op die manier kan men dus een kostenbesparing realiseren.

 

Wat niet kan

Industrieel ultrasoon reinigen is geen wondermiddel. Als de te verwijderen vervuiling niet te verwijderen is met schuren, boenen, borstelen dan is het ook niet met ultrasoon te verwijderen!

Ultrasoon vervangt of verbetert niet de werking van het reinigingsproduct maar de mechanisch toe te voegen bewerking, tijd en temperatuur (sinnercirkel).

 

Nadelen van ultrasoon reinigen

Geluidsoverlast

Hoewel ultrasone baden tegenwoordig vaak geïsoleerd zijn, kan er toch geluidsoverlast ontstaan door de ultrasone frequenties, zeker bij veelvuldig gebruik. Het is dus aan te raden steeds gehoorbescherming te gebruiken als de installatie draait. Ook het respecteren van de nodige afstand ten opzichte van de trillingen is geen overbodige luxe. Op die manier vermijdt men problemen achteraf.

De meeste ultrasone reinigingsbaden zijn voorzien van een deksel waarmee veel van de storende geluiden kunnen worden weggenomen. Werken met een open bad is dus eigenlijk uit den boze. Een gesloten bad zal veel minder geluidsoverlast veroorzaken.

 

Veiligheidsmaatregelen

Men kan bepaalde producten niet inzetten bij ultrasoon reinigen omwille van het explosiegevaar. Al werken verschillende fabrikanten eraan om atex-conforme apparatuur op de markt te brengen. Elma schrijft een vlampunt van minimaal 55 ? voor. Wanneer een ultrasoon reinigingsbad een thermostaat heeft slaat deze op tijd af. Verder zijn er ultrasoonbaden die de vloeistof kunnen koelen.

 

Oplossingen

E.P. Solvex – Krachtige, biologisch afbreekbare reiniger voor gebruik in ultrasoonbaden, sproeireinigers, spoelmachines etc.

Eco Parts Cleaner – Krachtige, biologisch afbreekbare reiniger voor gebruik in ultrasoonbaden, sproeireinigers, spoelmachines etc.

Liquidsolv – Krachtige, biologisch afbreekbare reiniger voor gebruik in ultrasoonbaden, sproeireinigers, spoelmachines etc.