Montagekit verwijderen

Wat is montagekit?

Montagekit is een lijm om twee of meer delen definitief aan elkaar vast te zetten. Montagekit valt niet in de categorie kit, maar in de categorie lijm. De verwarring tussen lijmen en kitten ontstaat soms omdat veel lijmen, behalve in tubes en flacons, ook in kokers worden geleverd. Deze kennen we van de kit. Montagekit is dus een aparte productgroep. Voor meer informatie omtrent montagekitten (lijmen) verwijzen wij u naar het hoofdstuk over lijmresten verwijderen.

Wanneer is montagekit een probleem?

Gevaar

Verreweg de meeste soorten montagekitten bevatten oplosmiddelen om de montagekit soepel en verspuitbaar te houden terwijl het in de verpakking zit. Nadat de montagekit is aangebracht verdwijnen de oplosmiddelen onder invloed van lucht en hardt de montagekit uit. Omdat het enige tijd kan duren voordat kit helemaal is uitgehard, kunnen er ook na het aanbrengen nog oplosmiddelen vrijkomen. Montagekitten worden vaak verwijderd met producten waar schadelijke vluchtige stoffen in zitten. Dit is een arbo- en milieuonvriendelijke en gevaarlijke klus. Snelle verdamping van oplosmiddelen zorgt voor een schadelijke werkomgeving door hoge concentraties in de lucht en kan hierdoor een bijdrage leveren aan O.P.S. (Organo Psycho Syndroom of 'schildersziekte'). Dit is een onomkeerbare aantasting van de hersenen door inademing van schadelijke oplosmiddelen.

Esthetiek

Resten van montagekit verhinderen aanhechting van nieuwe materialen zoals bijvoorbeeld nieuwe stickers, tegels of tapijt en geven een onverzorgd uiterlijk.

Economie

Montagekit verwijderen is een tijdrovende bezigheid. Wanneer de montagekit langere tijd op een ondergrond zit, wordt het lastig om deze te verwijderen. De moeilijkheidsgraad hiervan is ook afhankelijk van de ondergrond (plastic, steen, autolak, glas, hout etc.). Slecht gereinigde lijm- en randapparatuur kan storing en productie-uitval veroorzaken.

Hygiëne

Resten van montagekit komen de hygiëne niet ten goede. Een plakkerige ondergrond is een prima voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.

Montagekit verwijderen

Montagekit is een universele en elastische lijm om materialen tegen bijvoorbeeld wand, vloer en plafond te monteren. De lijm is tevens vullend en vult dus oneffenheden in de materialen op, zodat ook niet precies passend verbindingen stevig gemonteerd worden. Het is belangrijk alle oude lijm zorgvuldig te verwijderen met een kitschraper en de ondergrond goed te ontvetten. Het beste is de ondergrond daarna nog lichtjes op te schuren en weer stofvrij maken.

De oplossingen voor kit van Eco-Point

Eco-Point heeft meerdere verantwoorde vervangers voor tri, ethylacetaat, aceton, remmenreiniger, wasbenzine, thinners etc. Alternatieven dus om veilig montagekitten te verwijderen. Oplossingen voor daar waar men snel en verantwoord te werk wil en moet gaan op plekken waar men genoodzaakt is om het oppervlak schoon en droog op te leveren.

Ontvetten als voorbereiding voor het lijmen

Verwijderen van montagekit

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
  • Producten zonder gevarensymbolen
  • Eigen laboratorium en kenniscentrum
  • Persoonlijk advies op locatie
  • Ecologisch en economisch in gebruik
  • Specialist in professionele reinigingsproducten

Schrijf u in voor
de Eco-Point nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alles op het gebied van reiniging en ecologie!