Kalk verwijderen

Wat is kalkaanslag?

Als er veel kalk in het water zit heet dit hard water. Deze kalkdeeltjes zijn erg klein en onzichtbaar voor het blote oog. Bij het verwarmen en opdrogen van hard water slaat calcium- en magnesiumcarbonaat (kalkaanslag) neer op oppervlakten en wordt het zichtbaar.

Waar treedt kalk op?

Door ontoereikende stroomsnelheden, hoge temperaturen, ongunstige turbulenties, hoge hardheidsgraden of sterke vervuiling kunnen afzettingen optreden die het goede functioneren van bijvoorbeeld koelings- en verhittingselementen, boilers, doseerpompen, afsluiters, sensoren en vernevelaars beïnvloeden. Kalk uit spoel- en waswater hecht zich op emaille, tegels, glas, chroom, rvs en keramische ondergronden.

Gevaar

Kalkaanslag isoleert waardoor er steeds meer energie nodig is en apparatuur overbelast raakt. Samen met ijzerneerslag vormt kalk een uiterst lastig te verwijderen vervuiling. Zware kalkafzetting op sanitair is een voedingsbodem voor bacteriën.

Esthetiek

Het verwijderen van kalkaanslag heeft een esthetisch doel. Kalkafzettingen maken oppervlakken dof en lelijk. Zware kalk- en roestafzetting op sanitair geeft een verpauperde indruk.

Economie

Apparatuur met kalkaanslag geeft veel minder rendement. Kalkafzetting kan de levensduur van drastisch verkorten. Het wegpoetsen van kalkaanslag is tijdrovend, duur en slecht voor het milieu. Ontkalken voorkomt dure reparaties.

Hygiëne

Kalkaanslag komt voornamelijk voor op plekken waar regelmatig water stroomt. Het is ruw en vormt een poreus oppervlak waar snel een biofilm van bacteriën en schimmels ontstaat. Kalkaanslag heeft dus ook een grote invloed op hygiëne.

Kalk verwijderen

Conventionele toiletreinigers bestaan uit agressieve zuren, die bij herhaald gebruik schade opleveren voor mens en materiaal. Veilige alternatieven zijn bio ontkalkers zoals melkzuur en citroenzuur.

Kalk oplossen

Er zijn leidingen uit RVS (inox), lood, koper en gegalvaniseerde leidingen: u kunt schade aanrichten bij een foute werkwijze.

De oplossingen van Eco-Point

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
  • Producten zonder gevarensymbolen
  • Eigen laboratorium en kenniscentrum
  • Persoonlijk advies op locatie
  • Ecologisch en economisch in gebruik
  • Specialist in professionele reinigingsproducten

Schrijf u in voor
de Eco-Point nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alles op het gebied van reiniging en ecologie!