Biologisch afbreekbaar hars verwijderen

Hars verwijderen met Ecoatex

Voor de verwijdering van hars heeft men vaak zeer schadelijke oplosmiddelen zoals methyleenchloride of nmp en nep (beide reprotoxisch) nodig. Er bestaat nu een veilige manier om hars te verwijderen met Ecoatex. Het product kan op dezelfde manier worden gebruikt als thinner. Ecoatex heeft een lange standtijd en brengt geen gevaren met zich mee (geen gevarentekens). Gezien het veilige karakter van de Ecoatex A is het product revolutionair en een vervanger voor vele chemische milieubelastende en gezondheidsschadelijke oplosmiddelen zoals de vele soorten thinners. Uw VOS boekhouding zal drastisch omlaag gaan. Ecoatex is gevaarsymboolvrij.

Wat is hars precies?

We beperken ons hier tot de kunstharsen. Een kunsthars is een synthetische stof die dezelfde kenmerken heeft als een natuurlijke hars: het is gietbaar, zacht maar goed hechtend. Kunstharsen zijn vaak thermoplastisch, licht vervormbaar en meestal goed isolerend. Bekende kunstharsen zijn polyurethaan (pur) en epoxyharsen.

Waar wordt hars ingezet?

Een voorbeeld van de toepassing van polyurethanen is het gebruik in verven en coatings, zoals autolakken. Voor autolakken gelden bepaalde eisen: onder andere goede krasvastheid (dus hard), steenslagbestendigheid (dus flexibel), goede glans (dus na uitharden, chemisch en fysisch inert) en lage waterdoordringbaarheid. Met coatings op basis van polyurethaanchemie kunnen deze eisen worden gehaald.

Epoxyharsen vormen een groep polymeren met een belangrijke toepassing in coatings. Hij kan aangebracht worden als afdeklaag (coating), maar ook in combinatie met glasvezels. Daarnaast worden epoxyharsen ook veel als tweecomponentenlijm in de industrie gebruikt. Epoxylijm wordt ook veel toegepast als reparatielijm, waarbij dan een vaste stof als vulstof wordt gebruikt ('vloeibaar staal' of 'vloeibaar hout').

Wanneer is hars een probleem?

Hars is een probleem als het zich op een oppervlak bevindt dat schoon en droog dient te zijn. Om een oppervlak te kunnen bewerken dient de hars verwijderd te worden. Dit geldt ook voor gereedschappen en machines die vervuild zijn.

Hars verwijderen

Voor de verwijdering van hars heeft men vaak zeer schadelijke oplosmiddelen zoals methyleenchloride of nmp en nep (beide reprotoxisch) nodig. Snelle verdamping van methyleenchloride zorgt voor schadelijke werkomgeving door hoge concentraties in de lucht en kan hierdoor een bijdrage leveren aan O.P.S. (organo psycho syndroom of "schildersziekte"). Dit is een onomkeerbare aantasting van de hersenen door inademing van schadelijke oplosmiddelen.

Reproductietoxische stoffen kunnen effecten hebben op alle organen en lichaamscellen, dus ook op de geslachtsorganen en de geslachtscellen, waardoor de vruchtbaarheid kan worden aangetast. Deze stoffen kunnen ook schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Door effecten van deze stoffen op de moeder of als stoffen via de placenta het ongeboren kind bereiken, kunnen afwijkingen ontstaan die leiden tot het vervroegd eindigen van de zwangerschap (miskraam), een vroeggeboorte of een verminderd geboortegewicht, maar ook tot het ontstaan van aangeboren afwijkingen of andere ontwikkelingsstoornissen.

Blootstelling aan deze stoffen is voor iedereen ongewenst vanwege de schadelijke gezondheidseffecten die kunnen optreden. De blootstelling aan deze stoffen op de werkplek is vaak hoger dan in het algemeen leefmilieu.

Harsvervuilingen kunnen, naast dat het een onverzorgde aanblik geeft, materialen aantasten en stilstand van bedrijfsprocessen veroorzaken. Reinigingsonderhoud is normaal gesproken zeer arbeidsintensief en dus kostbaar.

Epoxyhars verwijderen

Epoxy is in het begin vloeibaar. Wanneer epoxy hard geworden is kan het middel erg moeilijk te verwijderen zijn. Epoxy is te verwijderen door ervoor te zorgen dat het middel weer vloeibaar of in ieder geval gelachtig wordt, zodat het van het oppervlak geschrapt kan worden. Wanneer epoxy wordt verwarmd komen er schadelijke dampen vrij. Te vaak wordt nog aceton en thinner ingezet om epoxy te verwijderen. Snelle verdamping van deze oplosmiddelen zorgt voor schadelijke werkomgeving. Door hoge concentraties in de lucht kan dit een bijdrage leveren aan O.P.S. (Organo Psycho Syndroom of "schildersziekte").

Hars verwijderen van auto

Dikwijls komt de hardnekkige vervuiling op auto's van bomen. Hars hecht zich zo sterk aan autolak dat het vaak onmogelijk is ze te verwijderen. Een oplosmiddel zoals spiritus of ether werkt meestal, maar kan in sommige gevallen een blauw waas achterlaten op de lak. Ecoatex bevat absoluut geen xyleen, tolueen, aceton, aromatische koolwaterstoffen, methyleenchloride etc.

De industriële oplossingen van Eco-Point

Maak kennis met Eco-Point. In ons laboratorium in het Brabantse Halsteren ontwikkelen we veilige producten voor het verwijderen van hars en andere verontreinigingen. We vinden het belangrijk dat het product minstens net zo goed werkt dan uw huidige product. Hier testen we volop mee. Wilt u uw huidige harsverwijderaar vervangen? Wij komen graag bij u langs op locatie voor een gratis en vrijblijvende test. U krijgt persoonlijk advies van onze productexpert en u ervaart de werking van de producten in uw eigen toepassing.

Geschikte producten voor het verwijderen van hars

 • Een van de Remosolv Plus verpakkingen

  Remosolv Plus - Snelwerkend, veilig, biologisch afbreekbaar, verfafbijtmiddel en inktverwijderaar. Goed waterafspoelbaar door toevoeging van emulgatoren.

 • Een van de Multisol 210 verpakkingen

  Multisol 210 - Veilige, krachtige reiniger voor de verwijdering van diverse kleefstoffen, kitten, teer, bitumen, coatings en harsen op basis van bijv. polyurethaan, polysulfides, isocyanaten of epoxies.

Wilt u graag weten welk product het beste is voor uw specifieke situatie? Neem contact op met een van onze specialisten.

Contact opnemen

Of bel 0164 63 25 55

Deze klanten gingen u voor

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
 • Producten zonder gevarensymbolen
 • Eigen laboratorium en kenniscentrum
 • Persoonlijk advies op locatie
 • Ecologisch en economisch in gebruik
 • Specialist in professionele reinigingsproducten

Schrijf u in voor
de Eco-Point nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alles op het gebied van reiniging en ecologie!