Ecoolant Clear BFFPlantaardig koelsmeermiddel. Boor- en formaldehydevrije formulering met verbeterde emulsiestabiliteit

Plantaardig koelsmeermiddel, veilig voor mens, milieu en machine. Boor- en formaldehydevrije formulering met zeer weinig schuimvorming en uitstekend zicht op werkstuk dankzij glasheldere koelemulsie!

Ecoolant Clear BFF is een uniek koelsmeerproduct vanwege zeer hoogwaardige plantaardige bestanddelen, emulgatoren, corrosiewering en biostabiliteit, die tezamen een koelsmeermiddel vormen, geschikt voor verspaningen zoals slijpen, draaien, boren, frezen, zagen enz., van diverse soorten metaal, rvs, gietijzer, geel metaal (een legering van 60% koper en 40% zink ook wel Muntz metaal genoemd). Ecoolant Clear BFF geeft bij vermenging met water een heldere micro-emulsie.

Witte drum 10 liter

Witte drum 20 liter

Drum 60 liter

Drum 200 liter metaal

Multibox 1000 ltr

Meer weten over dit product? Of meteen een testmonster aanvragen? Neem contact op met een van onze specialisten.

Of bel 0164 63 25 55

Problematiek

 • Slechte smering en koeling bij diverse verspaningstechnieken zorgt voor grote frictie en dus snelle en dure slijtage van de apparatuur en gereedschap.
 • Slijtage zorgt tevens voor slecht en onnauwkeurig werk en voor productie-uitval.
 • Slechte koelvloeistoffen geven grote problemen: bacteriegroei, stankoverlast, verstoppingen in aanvoerleidingen en filters, kans op huidziekten, corrosievorming op werkstuk en machine.
 • Veel koelsmeermiddelen bevatten gezondheidsschadelijke stoffen zoals fenol en nitriet en tevens milieubelastende bestanddelen zoals zware metalen, PCB’s, dioxinehoudende stoffen etc.
 • Slechte begeleiding van leveranciers van koelsmeerolie.

De oplossing

Ecoolant Clear BFF is zeer vriendelijk voor mens, milieu en machine. Ecoolant Clear BFF biedt een perfecte en langdurige smering en staat dus garant voor een kwalitatief hoogstaand werkstuk, waarbij de heldere oplossing het mogelijk maakt om de bewerking beter te bekijken. Eco-Point begeleidt u in het in stand houden van een goede kwaliteit koelemulsie.

Speciale voordelen

 • Ecoolant Clear BFF is gebaseerd op natuurlijke raapzaadolie en emulgeert tot een transparante micro-emulsie. Zeer gemakkelijk mengbaar met water. Verbeterde emulsie stabiliteit.
 • Ecoolant Clear BFF is zeer economisch in gebruik vanwege de lage dosering: 3-6%
 • Ecoolant Clear BFF voorkomt het optreden van bacteriën, schimmels en gisten.
 • Ecoolant Clear BFF is vriendelijk voor mens, milieu en machine
 • Ecoolant Clear BFF bevat geen fenol, nitriet, nitriet-afscheidende stoffen, chloor, zink of andere zware metalen, PCB’s, PCT’s, TCCD, dioxine houdende stoffen of minerale olie. Het product is vrij van boor, formaldehyde en secundaire amines.
 • Ecoolant Clear BFF is ontwikkeld voor waterhardheden van 5-20°dH
 • Ecoolant Clear BFF heeft een corrosiedrempel van 3 volgens DIN 51360 T2)
 • Bacteriologisch onderzoek van de Ecoolant Clear BFF is mogelijk.

De toepassing

Voor middelzware tot zware verspaning van:

 • (zeer) harde metaalsoorten zoals roestvaststaal en gietijzer

Tevens te gebruiken voor:

 • slijpen van onder andere gietijzer, geel metaal en roestvaststaal (inox)
 • metalen waarbij hoge eisen worden gesteld aan oppervlaktekwaliteit en standtijd van het gereedschap.

Bij het frezen bepalen de ‘aanzet’ en de ‘snedediepte’ de bewerkingstijd van een onderdeel. De aanzet en snedediepte zijn van veel factoren afhankelijk o.a.: stabiliteit van de opspanning, hardheid materiaal, freestype, standtijd gereedschap, stabiliteit machine en de koelsmeerolie!

Note: Voor draadsnijden en –tappen, bij voorkeur uittesten, minder geschikt voor zachte metaalsoorten zoals (giet)aluminium. Hiervoor kan beter Ecoolant NF ingezet worden.

Opmerkingen

Zie werkwijze.

Werkwijze

Om het onderhoud te vergemakkelijken en professioneel en gedegen uit te voeren heeft Eco-Point een samenwerkingsverband met PH Plus Services. Vraag uw productadviseur naar de mogelijkheden. PH Plus Services is gespecialiseerd in het schoonmaken, desinfecteren en aanmaken van koelsmeer systemen.
Indien men geen gebruik maakt van de diensten van PH Plus Services dient men zelf te reinigen en desinfecteren. De volgende werkwijze kan dan worden gehanteerd:

Voeg 0.1-0.2% systeem desinfectant (vraag uw productadviseur naar juiste product) toe en laat enkele dagen meedraaien. Tap de vloeistof (en drap) af uit het systeem, en spoel door met een Ecoolant Clear BFF verdunning (3%), dit om de oude emulsie te verwijderen. Breng hierna het systeem op het gewenste percentage, door de Ecoolant Clear BFF bij het water te mengen. *Neem vers water! Wanneer u bijvoorbeeld een brandslang gebruikt voor het afvullen van uw systeem deze eerst 10 minuten door laten lopen. Controleer het juiste verdunningspercentage door middel van de refractometer. Raadpleeg evt. uw productadviseur. Refractiewaarde dient met ca. 2.1 te worden vermenigvuldig om de concentratie te bepalen. Meet de eerste dag enkele keren de concentratie.

De concentratie is hoofdzakelijk afhankelijk van de soort bewerking en het type materiaal, doch om de stabiliteit van het product te verzekeren is het noodzaak om een concentratie van 4% als minimum te handhaven.

 • Slijpen en lichte verspaning: 3-5%
 • Algemeen draaien: 4-6%

Opmerkingen:

 • Concentraties nooit laten uitstijgen boven 10%-oplossing in de machine. Dit kan leiden tot schuimvorming en plakkerigheid en geeft geen beter verwerkingsresultaat.
 • Bij machines die veel stilstaan is het verstandig extra te beluchten (een eenvoudig vijverpompje kan uitkomst bieden)
 • Als er olie bovenop drijft moet dit afgeskimd worden.

Tip: maak 1 of twee personen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de koelemulsie.
Gebruik een logboek/ aftekenlijst om alle metingen en opmerkingen in te noteren.

Verpakking

Eco-Point International verpakt haar producten in metaal of in polyethyleen H.D. en neemt bij vervolgorders lege/schone verpakking kosteloos retour voor recycling of reconditionering. P.E. heeft bij verbranding geen schadelijk effect op het milieu.
Sprayflessen van Eco-Point International zijn gemaakt van PE of PET: licht van gewicht, gering grondstofverbruik per verpakking, gering energieverbruik bij productie, vrijwel onbreekbaar, dus een lange levensduur, geringe hoeveelheden afval bij productie en latere recycling, geen schadelijke stoffen bij verbranding, 100% recyclebaar.

Alle onderhouds- en reinigingsmiddelen voor de sector 'Metaal'

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
 • Producten zonder gevarensymbolen
 • Eigen laboratorium en kenniscentrum
 • Persoonlijk advies op locatie
 • Ecologisch en economisch in gebruik
 • Specialist in professionele reinigingsproducten

Vind hier uw onderhouds- en schoonmaakmiddelen

Downloads