Betaal veilig en snel met iDeal

Een product uitproberen?

Lijmresten verwijderen

Waar wordt lijm ingezet?

Lijmen komt u overal tegen. Het verwijderen van lijmresten is een klus die veel voorkomt in de verpakkingsindustrie, bouw en interieurinrichting, meubelbranche, kartonindustrie en automotive.

Wanneer is lijm een probleem?

De lijm hecht zicht niet alleen aan de delen die u aan elkaar wilt lijmen, maar ook aan machines, onderdelen, kettingen, transportbanden, gereedschappen en vloeren. Voor het verwijderen van deze lijmresten maken veel bedrijven gebruik van oplosmiddelen zoals aceton, thinner, stickerverwijderaar, wasbenzine of terpentine.

Deze producten werken effectief, maar zijn zeer schadelijk voor de gezondheid van uw medewerkers. Gelukkig zijn er ook veilige lijmverwijderaars beschikbaar.

Daarnaast komen de Lijmresten de hygiëne ook niet ten goede. Een plakkerige ondergrond is een prima voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.

Lijmresten verwijderen

Hoe verwijder je lijmresten van plakband of stickers?

Soms blijven er na het verwijderen van de sticker niet alleen lijmresten achter, maar ook stukjes van de sticker. Er zijn lijmsoorten die zacht worden als je ze verwarmt (met de haardroger bijvoorbeeld). Andere lijmsoorten zijn gemaakt op basis van water en kunnen worden geweekt in warm water. U kunt ook proberen om een mes, een scheermesje of een krabber te gebruiken. Let er wel op dat je geen krassen in de ondergrond maakt!

Wanneer dit niet lukt grijpen wordt vaak gegrepen naar oplosmiddelen zoals:

  • Terpentine
  • Alcohol
  • Aceton
  • Wasbenzine

Deze oplosmiddelen zijn vaak vluchtig en kunnen gevaarlijk zijn. Eco-Point heeft producten ontwikkeld voor het veilig verwijderen van lijmresten.

 

Lijmresten verwijderen van metaal, beton, hout, glas of kunststof

Omdat elke lijm speciale eigenschappen heeft, bestaat er helaas geen universele lijm verwijderaar. Indien lijm net is opgebracht kan overtollige lijm nog gemakkelijk verwijderd worden. Maar als deze reeds is gedroogd of al ouder is, wordt het moeilijker. Dan is ook niet altijd meer na te gaan om welke lijm het gaat.

Lijmresten kunt u soms verwijderen met heet water. Lijm op waterbasis is namelijk oplosbaar in heet water. Hardnekkige lijmresten zijn ook weg te schuren; met een plamuurmesje, schuurpapier of schuurmachine. Let er wel op dat het schuren van de lijmresten de lijm kan doen opwarmen waardoor het weer vloeibaar wordt en gaat plakken.

Ook dient rekening gehouden te worden met het oppervlak waarop de lijm zich bevindt. Lijm verwijderen gebeurt onder andere door inweken, verwarmen of het gebruik van oplosmiddelen. Met de oplossingen van Eco-Point kunt u alle lijmsoorten verwijderen.

 

Waarom zijn veel oplosmiddelen gevaarlijk?

Veel oplosmiddelen die gebruikt worden bij het verwijderen van lijm zijn zeer vluchtig. Dat wil zeggen dat ze verdampen bij blootstelling aan de lucht. De dampen verspreiden zich in de ruimte. Bij inademing loopt u een verhoogd risico op een irritatie aan uw neus, keel of ogen. Bij hoge concentraties kan het zelfs uw zenuwstelsel aantasten en kunt u bewusteloos raken. Daarnaast zijn veel oplosmiddelen licht ontvlambaar, kankerverwekkend of giftig. De gevaarsymbolen op de verpakking informeren u over de gevaren.

 

Lijmresten verwijderen op een veilige manier

Eco-Point heeft producten voor het verwijderen van lijmresten van metaal, beton, hout, glas of kunststof. In ons laboratorium in het Brabantse Halsteren ontwikkelen we veilige producten voor het verwijderen van lijmresten en andere verontreinigingen. We vinden het belangrijk dat het product minstens net zo goed werkt dan uw huidige product. Hier testen we volop mee. Wilt u uw huidige oplosmiddel voor het verwijderen van lijmresten vervangen? Wij komen graag bij u langs op locatie voor een gratis en vrijblijvende test. U krijgt persoonlijk advies van onze productexpert en u ervaart de werking van de producten in uw eigen toepassing. Of ervaar zelf de werking van onze producten voor het verwijderen van lijm en vraag hieronder een gratis testmonster aan!