Betaal veilig en snel met iDeal

Een product uitproberen?

Wat is kalkaanslag?

Als er veel kalk in het water zit, wordt dit ook wel hard water genoemd. Deze kalkdeeltjes zijn erg klein en onzichtbaar voor het blote oog. Bij het verwarmen en opdrogen van hard water slaat calcium- en magnesiumcarbonaat (kalkaanslag) neer op oppervlakten en wordt het zichtbaar.

Waar treedt kalk op?

Door ontoereikende stroomsnelheden, hoge temperaturen, ongunstige turbulenties, hoge hardheidsgraden of sterke vervuiling kunnen afzettingen optreden die het goede functioneren van bijvoorbeeld koelings- en verhittingselementen, boilers, doseerpompen, afsluiters, sensoren en vernevelaars beïnvloeden. Kalk uit spoel- en waswater hecht zich op emaille, tegels, glas, chroom, rvs en keramische ondergronden.

 

Kalk verwijderen

Gevaar

Kalkaanslag isoleert waardoor er steeds meer energie nodig is en apparatuur overbelast raakt. Samen met ijzerneerslag vormt kalk een uiterst lastig te verwijderen vervuiling. Zware kalkafzetting op sanitair is een voedingsbodem voor bacteriën.

Esthetiek

Het verwijderen van kalkaanslag heeft een esthetisch doel. Kalkafzettingen maken oppervlakken dof en lelijk. Zware kalk- en roestafzetting op sanitair geeft een verpauperde indruk.

Economie

Apparatuur met kalkaanslag geeft veel minder rendement. Kalkafzetting kan de levensduur van apparatuur drastisch verkorten. Het wegpoetsen van kalkaanslag is tijdrovend, duur en slecht voor het milieu. Ontkalken voorkomt dure reparaties.

Hygiëne

Kalkaanslag komt voornamelijk voor op plekken waar regelmatig water stroomt. Het is ruw en vormt een poreus oppervlak waar snel een biofilm van bacteriën en schimmels ontstaat. Kalkaanslag heeft dus ook een grote invloed op hygiëne.

Kalk verwijderen

Conventionele toiletreinigers bestaan uit agressieve zuren, die bij herhaald gebruik schade opleveren voor mens en materiaal. Veilige alternatieven zijn bio ontkalkers zoals melkzuur en citroenzuur.

Kalk oplossen

Er zijn leidingen uit RVS (inox), lood, koper en gegalvaniseerde leidingen: u kunt schade aanrichten bij een foute werkwijze.

Geschikte producten voor Kalkaanslag/kalk verwijderen

Ecometal – Mensvriendelijk en ecologisch verantwoorde visceuse zure reiniger. Te gebruiken voor het verwijderen van koper- en roestaanslag.

Ecosem – Mensvriendelijk en ecologisch verantwoord reinigingsconcentraat.

Nutrifoam Plus – Krachtige, geconcentreerde, volledig biologisch afbreekbare zure reiniger speciaal voor gebruik in schuimtoepassingen waar kalk- en roestaanslag verwijderd moeten worden.

E.P. Scalex – Veilige, biologisch afbreekbare ontkalker op basis van natuurlijke grondstoffen waaronder melk -en citroenzuur.

Ecosan – Krachtige, biologisch afbreekbare en ecologisch verantwoorde sanitairreiniger.

Megaplus Citrus – Krachtige, geconcentreerde, volledig biologisch afbreekbare zure reiniger op basis van ondermeer melkzuur.