Betaal veilig en snel met iDeal

Een product uitproberen?

Wat is hars precies?

We beperken ons hier tot de kunstharsen. Een kunsthars is een synthetische stof die dezelfde kenmerken heeft als een natuurlijke hars: het is gietbaar, zacht maar goed hechtend. Kunstharsen zijn vaak thermoplastisch, licht vervormbaar en meestal goed isolerend. Bekende kunstharsen zijn polyurethaan (pur) en epoxyharsen.

hars verwijderen

Waar wordt hars ingezet?

Een voorbeeld van de toepassing van polyurethanen is het gebruik in verven en coatings, zoals autolakken. Voor autolakken gelden bepaalde eisen: onder andere goede krasvastheid (dus hard), steenslagbestendigheid (dus flexibel), goede glans (dus na uitharden, chemisch en fysisch inert) en lage waterdoordringbaarheid. Met coatings op basis van polyurethaanchemie, kunnen deze eisen worden behaald.

Epoxyharsen vormen een groep polymeren met een belangrijke toepassing in coatings. Hij kan aangebracht worden als afdeklaag (coating), maar ook in combinatie met glasvezels. Daarnaast worden epoxyharsen ook veel als tweecomponentenlijm in de industrie gebruikt. Epoxylijm wordt ook veel toegepast als reparatielijm, waarbij dan een vaste stof als vulstof wordt gebruikt (‘vloeibaar staal’ of ‘vloeibaar hout’).

 

Wanneer is hars een probleem?

Hars is een probleem als het zich op een oppervlak bevindt dat schoon en droog dient te zijn. Om een oppervlak te kunnen bewerken dient de hars verwijderd te worden. Dit geldt ook voor gereedschappen en machines die vervuild zijn.

 

Hars verwijderen

Voor de verwijdering van hars heeft men vaak zeer schadelijke oplosmiddelen zoals methyleenchloride of nmp en nep (beide reprotoxisch) nodig. Snelle verdamping van methyleenchloride zorgt voor een schadelijke werkomgeving door hoge concentraties in de lucht en kan hierdoor een bijdrage leveren aan O.P.S. (organo psycho syndroom of “schildersziekte”). Dit is een onomkeerbare aantasting van de hersenen door inademing van schadelijke oplosmiddelen.

Reproductietoxische stoffen kunnen effecten hebben op alle organen en lichaamscellen, dus ook op de geslachtsorganen en de geslachtscellen, waardoor de vruchtbaarheid kan worden aangetast. Deze stoffen kunnen ook schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Door effecten van deze stoffen op de moeder of als stoffen via de placenta het ongeboren kind bereiken, kunnen afwijkingen ontstaan die leiden tot het vervroegd eindigen van de zwangerschap (miskraam), een vroeggeboorte of een verminderd geboortegewicht, maar ook tot het ontstaan van aangeboren afwijkingen of andere ontwikkelingsstoornissen.

Blootstelling aan deze stoffen is voor iedereen ongewenst vanwege de schadelijke gezondheidseffecten die kunnen optreden. De blootstelling aan deze stoffen op de werkplek is vaak hoger dan in het algemeen leefmilieu.

Harsvervuilingen kunnen, naast dat het een onverzorgde aanblik geeft, materialen aantasten en stilstand van bedrijfsprocessen veroorzaken. Reinigingsonderhoud is normaal gesproken zeer arbeidsintensief en dus kostbaar.

 

Epoxyhars verwijderen

Epoxy is in het begin vloeibaar. Wanneer epoxy hard geworden is, kan het middel erg moeilijk te verwijderen zijn. Epoxy is te verwijderen door ervoor te zorgen dat het middel weer vloeibaar of in ieder geval gelachtig wordt, zodat het van het oppervlak geschrapt kan worden. Wanneer epoxy wordt verwarmd komen er schadelijke dampen vrij. Te vaak wordt nog aceton en thinner ingezet om epoxy te verwijderen. Snelle verdamping van deze oplosmiddelen zorgt voor een schadelijke werkomgeving. Door hoge concentraties in de lucht kan dit een bijdrage leveren aan O.P.S. (Organo Psycho Syndroom of “schildersziekte”).

 

Hars verwijderen van auto

Dikwijls komt de hardnekkige vervuiling op auto’s van bomen. Hars hecht zich zo sterk aan autolak dat het vaak onmogelijk is ze te verwijderen. Een oplosmiddel zoals spiritus of ether werkt meestal, maar kan in sommige gevallen een blauw waas achterlaten op de lak. Ecoatex bevat absoluut geen xyleen, tolueen, aceton, aromatische koolwaterstoffen, methyleenchloride etc.