Veiligheid op de werkvloer: dit is wat u moet weten

Veiligheid en gezondheid op de werkvloer is een onderwerp dat bij veel bedrijven hoog op de agenda staat. Mogelijk heeft u al aandacht voor de ergonomie, een gezond aanbod in de kantine en stimuleert u een actieve leefstijl. Staat u wel eens stil bij de producten die medewerkers gebruiken bij het onderhouden, reinigen en ontvetten? Expert Jacco Quist neemt in mee in de gezondheidsrisico's en hoe deze elimineert.

Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Waarschijnlijk wist u wel dat thinner, aceton, wasbenzine, alcohol en MEK niet goed zijn voor de gezondheid van uw medewerkers. Maar hoe weet u nu wat de risico's zijn? En welke producten bevatten allemaal gevaarlijke stoffen? Het antwoord vindt u op het etiket. Gevaarsymbolen geven aan om welk type gevaar het gaat; H- en P-zinnen informeren u over de gevaareigenschappen en veiligheidsaanbevelingen. Als uw product een gevaarsymbool bevat, is de leverancier verplicht een veiligheidsblad (VIB) te leveren met gedetailleerde informatie over de risico's voor de veiligheid en gezondheid.

Risico's voor de gezondheid en veiligheid op de werkvloer

Producten met gevaarsymbolen kunnen giftig, agressief, bedwelmend, irriterend, brandgevaarlijk, explosief of kankerverwekkend zijn of zelfs uw voortplanting of zwangerschap beïnvloeden. Wist u dat maar liefst 1 op de 6 medewerkers loopt het risico op een ernstige ziekte zoals COPD, astma of longkanker. Ook de cijfers over het aantal sterfgevallen liegen er niet om: in Nederland sterven jaarlijks 4.100 mensen door een beroepsziekte, waarvan 3.000 als gevolg van het werken met gevaarlijke stoffen. Klachten zullen lang niet altijd direct optreden, vaak is het gevolg van werken met schadelijke stoffen pas jaren later waarneembaar.

Welke producten met gevaarlijke stoffen gebruiken uw medewerkers?

Het is belangrijk om de veiligheid op de werkvloer serieus te nemen. Ik adviseer u daarom om eens kritisch te kijken welke producten uw medewerkers gebruiken bij het onderhouden, reinigen en ontvetten. En in hoeverre worden veiligheidsmaatregelen nageleefd zoals het dragen van een veiligheidsbril, handschoenen en het ventileren van de ruimte?

Eco-Point biedt veilige alternatieven

Gelukkig zijn er ook veilige alternatieven op de markt. Deze ontwikkelen we in ons eigen laboratorium in het Brabantse Halsteren. De specialisten binnen ons eigen kenniscentrum zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gevaarlijke stoffen en wet- en regelgeving daaromtrent. Wij kunnen u daarom goed adviseren. In ons laboratorium testen we het toepassingsgebied met uw huidige product zodat we u een reinigingsproduct kunnen aanbieden dat net zo goed -of zelfs beter- werkt.

Gratis proefmonster aanvragen

Heeft u vragen of bent u benieuwd hoe uw organisatie veiliger kan werken? Vul het contactformulier in of bel +31 164 63 25 55. Daarnaast kunt u via onderstaande button een test aanvragen van een veilig alternatief.

Vraag direct een test aan

De met een asterix (*) gemerkte velden zijn verplicht.

Waarmee kunnen we u helpen?

meerdere antwoorden mogelijk *
Ik wil een testmonster van BioSafe ontvangen
Ik wil een testmonster van Ecoatex ontvangen
Ik wil een testmonster van Safeco Fresh ontvangen
Ik wil een testmonster van Solvega 300 ontvangen

Uw gegevens

M/V *
man
vrouw
Voorletter(s) *
Achternaam *
Organisatie *
KvK of BTW nummer *
E-mail *
Adres *
Postcode *
Plaats *
Telefoon *
Heeft u vragen
of opmerkingen?
Toestemming gegevensverwerking *
Ik geef toestemming om mijn gegevens te verwerken en heb in de privacyverklaring gelezen wat Eco-Point met mijn gegevens doet.
Nieuwsbrief
Ja, ik wil via de nieuwsbrief op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen en nieuws.