Blogartikel: Be safe!

20/01/2021Door Marianne Harnisch

Be safe!

Het snuiven van (goedkope) vluchtige stoffen is in sommige derdewereldlanden een verspreid fenomeen. Vooral bij straatkinderen.

Vluchtige (snuif)middelen

We kennen allemaal de beelden en worden hier verre van blij van. Zowel vanwege de redenen van het gebruik van deze stoffen als de gevolgen ervan. Bij deze kinderen is hun beleving van tijd en ruimte verstoord, ze hebben een dronken gevoel, met de bijbehorende symptomen van duizeligheid, dubbel praten, geheugenstoornissen, een gebrekkig coördinatie- en oordeelsvermogen, waterige ogen, een slechter zicht, enzovoort. Op lange termijn zijn deze vluchtige (snuif) middelen vaak giftig en schadelijk voor organen als lever en nieren.

Zelfde effecten in bedrijfsleven

Maar wist u dat bij mensen die beroepshalve dagelijks met aceton, thinner en/of wasbenzine in contact komen dezelfde effecten worden vastgesteld?

Deze aandoening heet Organisch Psychosyndroom (OPS). OPS is een erkende beroepsziekte. Ze wordt vastgesteld bij schilders, grafici en drukkers, klinisch laboranten, schoonmakers, houtbewerkers enzovoort. De eerste, vage klachten zijn hoofdpijn, slaap-en concentratie- problemen. Maar die kunnen op termijn uitmonden in hersenbeschadigingen met zware en blijvende lichamelijke gevolgen zoals motorische problemen, maar ook psychische stoornissen, zoals vroegtijdige dementie en veranderingen in het gevoelsleven.

Transitie naar gevaarsymboolvrije producten

Gelukkig zijn steeds meer werkgevers en werknemers zich bewust van de gevaren, maar helaas komen wij in het veld toch ook nog heel zorgelijke toestanden tegen. Gebeurt het tegen beter weten in? Wordt het gevaar misschien onderschat? Of is het een aanname dat veilige producten duurder zouden zijn? Dat laatste is misschien in de aanschaf het geval, echter deze veilige producten gaan veel langer mee en zorgen ook op andere vlakken (opslag/ziekteverzuim/afzuiginstallaties/verzekering) weer voor kostenreductie. Op de wat langere termijn hebben ze uitsluitend voordelen.

Laten we werkgevers en werknemers blijven aanmoedigen vooral veilig te werken en te kiezen voor VOS-vrije en VOS-arme producten.

Be safe!

 • Crossroads

  Crossroads

  29/01/2021Door Marianne Harnisch

  Soms is het best bijzonder hoe bepaalde wegen elkaar kruisen.

 • 'Een peuter met een missie: het verhaal van Eco-Point CEO Ferry Samuels'

  'Een peuter met een missie: het verhaal van Eco-Point CEO Ferry Samuels'

  27/01/2021Door Marianne Harnisch

  Een jong mannetje speelt aan de waterkant en is gefascineerd door de krioelende kikkervisjes in de sloot. Hij doet ze in een glazen potje en neemt ze trots mee naar huis.

 • Be safe!

  Be safe!

  20/01/2021 Het snuiven van (goedkope) vluchtige stoffen is in sommige derdewereldlanden een verspreid fenomeen. Vooral bij straatkinderen.

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
 • Producten zonder gevarensymbolen
 • Eigen laboratorium en kenniscentrum
 • Persoonlijk advies op locatie
 • Ecologisch en economisch in gebruik
 • Specialist in professionele reinigingsproducten

Schrijf u in voor
de Eco-Point nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alles op het gebied van reiniging en ecologie!

Onderhouds- en reinigings-middelen per branche