Blogartikel: Hoe zorg ik er voor dat mijn koelemulsie ‘in shape’ blijft?

08/05/2019Door Stefan Lambrechts

Hoe zorg ik er voor dat mijn koelemulsie ‘in shape’ blijft?

Wanneer de koelemulsie begint te stinken is dat een indicatie van de aanwezigheid van micro-organismen. Tijd voor verversing.

Stinken

Wanneer de koelemulsie begint te stinken is dat een indicatie van de aanwezigheid van micro-organismen. Micro-organismen zijn een verzamelnaam voor bacteriën, gisten en schimmels.

Gezonde of matige weerstand

Koelemulsies zijn kwetsbaar wanneer er niet goed mee omgegaan wordt. Vergelijk het met mensen die een verlaagde weerstand hebben door stress, slaaptekort o.i.d. Je bent dan vatbaarder om ziek te worden.
Wanneer je een koelemulsie niet frequent monitort en de concentratie van de emulsie terug laat lopen gedurende de tijd dat deze in de draaibank zit, dan verlaag je de weerstand van de koelemulsie en loop je de kans op groei van micro-organismen.
Zorg je er echter voor dat de concentratie op peil blijft dan zitten er voldoende mechanismen in de koelemulsie om te voorkomen dat er bacteriegroei ontstaat. Van een niesbui boven de koelemulsie krijg je dus geen groei van micro-organismen.

Schone werkomgeving

Naast frequent monitoren moet er natuurlijk ook een good warehouse protocol aanwezig zijn en moeten er geen boterhammen o.i.d. verdwijnen in de koelemulsie.

Het monitoren van de koelemulsie kan ter plaatse bij de draaibank op twee manieren;
• pH meten
• concentratie meten

pH meten

Wanneer je een koelemulsie aanmaakt, ligt de pH bij onze koelemulsies tussen de 9,5 en 10. Dit is dus je uitgangspunt voor het monitoren van de pH.
Als je dan weet dat micro-organismen de pH verlagen dan weet je wat er aan de hand is met je emulsie als je de pH daadwerkelijk ziet zakken.
Het meten van de pH kan met lakmoespapier of met een pH meter. Meten met een pH meter heeft onze voorkeur. Dit is veel nauwkeuriger en is ook zeker gebruiksvriendelijk te noemen.

Concentratie meten

De concentratie van de koelemulsie is te meten met een refractometer. Raadpleeg het productinformatieblad voor de juiste omrekenfactor per koelsmeermiddel.

Monitoren van de koelemulsie

Het controleren van de pH en de concentratie moet op frequente basis gebeuren. Dit is afhankelijk van hoe intensief de draaibank gebruikt wordt maar 1 keer in de week is gemiddeld genomen voldoende. Door ervaring wordt hier automatisch een eigen modus in gevonden. Door frequent te meten kun je tijdig ingrijpen cq. corrigeren wanneer je een afwijking in pH en/of concentratie meet.

Extra onderzoek laboratorium

Als extra service kan Eco-Point de koelemulsie in haar eigen laboratorium aan een uitgebreider onderzoek onderwerpen.
We meten hier namelijk met gekalibreerde apparatuur en kunnen de koelemulsie ook op kweek zetten om definitief vast te stellen of er micro-organismen aanwezig zijn. Zo ja dan bepalen we kwantitatief hoeveel bacteriën, gisten en schimmels er aanwezig zijn.
Het op kweek zetten doen we met een steriele, geprepareerde voedingsbodem. Daar gieten we de koelemulsie overheen en deze laten we gedurende 48 uur bij 28°C staan.
Als er micro-organismen aanwezig zijn dan zullen deze zich tegoed doen aan de voedingsbodem en zichtbaar worden middels zogenaamde kolonies op de voedingsbodem. Vervolgens lezen we de resultaten kwantitatief af. D.w.z. dat we de dichtheid van het aantal kolonies, die op de voedingsbodem zijn ontstaan, vergelijken met een voorbeeldkaart.

Belangrijkste boodschap van dit verhaal is dat we u hierin servicegericht kunnen ondersteunen. Onze productadviseur alsmede onze laboranten, kunnen hier een belangrijke rol in vervullen. Wij kunnen assisteren bij het meten van de koelemulsies of u een toolbox aanbieden.

Koelsmeerkoffer

Deze koffer bevat een logboek zodat de klant zijn of haar metingen bij kan houden. Zowel de klant als Eco-Point kan dan in één oogopslag zien wat de status van de koelemulsie is. Verder zit er standaard lakmoespapier in de koffer om de pH te meten. Dit kan uitgebreid worden met een pH meter. De lege flesjes in de koffer zijn er om de koelemulsie ter controle naar ons lab op te sturen, adresetiketten met antwoordnummer worden meegeleverd. Deze koffer bevat ook een refractometer voor het meten van de concentratie. Raadpleeg uw productadviseur voor meer informatie.

Koelsmeermiddelen

Eco-Point heeft drie koelsmeermiddelen in haar productassortiment.
Ecoolant NF en Ecoolant Clear BFF zijn op basis van zeer hoogwaardige plantaardige bestanddelen (raapzaadolie) en worden ingezet voor middelzware en zware verspaningen.
Ecool 115 is een volsynthetische metaalbewerkingsvloeistof, vrij van boor-, nitriet- en formaldehydeverbindingen (gevaarsymboolvrij).

 • Wij van WC-eend. Herken je dat?

  Wij van WC-eend. Herken je dat?

  04/09/2019Door Marianne Harnisch

  Je hebt iets heel bijzonders gezien of meegemaakt en je zou dat het liefst meteen met heel de wereld willen delen. Gewoon omdat je vindt dat anderen dit ook zouden moeten weten en er hun voordeel mee kunnen doen.

 • Hoe zorg ik er voor dat mijn koelemulsie ‘in shape’ blijft?

  Hoe zorg ik er voor dat mijn koelemulsie ‘in shape’ blijft?

  08/05/2019 Wanneer de koelemulsie begint te stinken is dat een indicatie van de aanwezigheid van micro-organismen. Tijd voor verversing.

Ervaar nu zelf de unieke aanpak van Eco-Point

Gratis testmonster aanvragen
Contact opnemen
 • Producten zonder gevarensymbolen
 • Eigen laboratorium en kenniscentrum
 • Persoonlijk advies op locatie
 • Ecologisch en economisch in gebruik
 • Specialist in professionele reinigingsproducten

Schrijf u in voor
de Eco-Point nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alles op het gebied van reiniging en ecologie!

Onderhouds- en reinigings-middelen per branche